I. gimnazija postala članica Mreže Mirotvornih škola Hrvatske

Na prijedlog bivšeg učenika I. gimnazije Ivana Blaževića ispred Zaklade Solidarna, a temeljem djelovanja Volonterskog kluba Prve, provedbe Školskih preventivnih strategija i ostalih načina prevencije nasilja i izgradnje kulture mira i tolerancije, I. gimnazija je 2021. dobila priznanje i nagradu “Mirotvorna škola” Krunoslav Sukić Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka.

Time je naša škola ušla u Mrežu 20- tak Mirotvornih škola Hrvatske.

U organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, a na temu “Sukob kao prilika” u Osijeku je od 7. do 9. svibnja 2024. održana I. smotra mirotvornih škola Hrvatske na kojoj su aktivno sudjelovale i predstavile rad Volonterskog kluba I. gimnazije voditeljica Volonterskog kluba Nika Daničić (4.c) i ovogodišnja najaktivnija volonterka Nives Mesić (2.c) u pratnji koordinatorice rada Volonterskog kluba, školske psihologinje Vlaste Lukačević, prof.

Na Smotri je, uz edukaciju o mirotvorstvu, prezentiranje ostalih 20- tak osnovnih i srednjih škola koje su laureati priznanja “Mirotvorna škola”, I. gimnazija primljena u Forum mirotvornih škola Hrvatske!

U trodnevnom druženju, naše volonterke imale su priliku upoznati vršnjake/inje ostalih škola, zajedno surađivati i izmjenjivati ideje mirotvorstva i školi, zajednici i svijetu. Organiziran je obilazak Osijeka na biciklima, posjet i volontiranje u Azilu za nezbrinute životinje u Nemetinu te interaktivne aktivnosti na temu ponašanja u sukobima. Završna zajednička aktivnost za učenike/ice Flash Mob, osmišljena je kao video zapis s porukom da su mlade generacije svjesne važnosti mira u zemlji i svijetu i spremne činiti promjene u svojim školama i lokalnim zajednicama.

Više na poveznici: https://www.facebook.com/100068843451739/videos/pcb.742245824746859/999855481726493?locale=hr_HR

https://www.facebook.com/centarzamir.osijek/?locale=hr_HR