ŠSD PRVA ili ti sportski pokret u našoj školi

Ako se za ijednu školu može reći da „živi sport“ onda je to zasigurno 1. gimnazija.  Naime ponuda sportskih izvannastavnih aktivnosti  toliko je bogata da se svaki učenik može u nečemu pronaći.

Od samog početka školske godine učenici se aktiviraju u sportskim sekcijama u kojima se ujedno priprema i nastup reprezentacija na Županijskim natjecanjima.   Na treninzima su dobrodošli svi – i oni koji treniraju (ili su trenirali) dotični sport, ali i svi drugi koji jednostavno žele provesti slobodno vrijeme u dvorani i potrošiti koju kaloriju više.

Osobito smo ponosni na međurazredna natjecanja koja okupljaju ogroman broj učenika. Očito da adrenalin privlači mlade na sportska borilišta tako da je teško i izbrojiti broj medalja koja podijelimo za razne sportove. Natjecanja koja imaju dugu tradiciju su odbojka, nogomet, košarka, badminton, stolni tenis, rukomet i plivanje. Sva pojedinačna natjecanja objedinjujemo u borbi za naslov najsportskijeg razreda škole.

Krajem rujna na stotine učenika se uputi na planinarski pohod na Medvednicu čime obilježavamo Svjetski dan pješčenja.

Ponosni smo i na projekt BUŠ – biciklom u školu u koji su uključeni učenici i profesori, a koji ima natjecateljski, ali što je puno važnije i zdravstveno – ekološki aspekt.

Organizirali smo i nekoliko vrlo uspješnih biciklijada po Novom Zagrebu.

Dakako da ovako bogati sportski život rezultira i zapaženim rezultatima izvan škole. Najveće uspjehe ostvarili smo na Državnim natjecanjima u stolnom tenisu – dvostruko srebro ženske reprezentacije te dvostruki naslov prvaka u badmintonu čime su naši dečki ostvarili i pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu na Malti 2016. godine (i bili tamo!).

Zbog brojnih sportskih aktivnosti naša dvorana je puna gotovo svakoga dana nakon nastave o čemu učenici prate obavijesti na oglasnoj ploči ŠSD Prva, ali i putem plazme u holu škole.  Raduje nas činjenica da sportska borba, zabava, navijanje i druženje privlači naše učenike i da  rado dolaze u dvoranu u slobodno vrijeme.

 

Meri Matušan, prof. savjetnik