DiZel (razvoj Digitalnih i Zelenih vještine)

Bez digitalnih vještina ne možemo zamisliti svakodnevni život kao niti zanimanja današnjice i zanimanja budućnosti. U posljednje vrijeme sve više se govori o zelenim vještinama, a pojavljuju se nova ”zelena” zanimanja. Ove dvije vrste vještina u našem projektu povezuju briga o okolišu i kreativnost.

Digitalne vještine kojima ćemo se baviti odnose se na 3D projektiranje i 3D print. 3D ispis koristi se u graditeljstvu, medicini, sportu, arhitekturi, prehrani. Budući da škola posjeduje 3D pisač, projektom bi što veći broj učenika uključili u 3D projektiranje predmeta s logom škole i korištenje 3D pisača. Učenici će pronalaženjem kreativnih rješenja korištenjem 3d pisača zadovoljavati potrebe za različitim predmetnima koji se proizvode na ekološki prihvatljiv način.

Zelene vještine koje bismo projektom razvijali i poticali odnose se na područje mode i dizajna (održiva moda). Nakon provedenih aktivnosti učenici će kreirati digitalni multimedijski časopis s prikazom rezultata rada i uputama (u obliku slika ili videozapisa) za izradu pojedinih predmeta. Nastali predmeti bit će prodavani putem postojeće učeničke zadruge (Iz Prve ruke).

Projekt DiZel provodit će se kroz nekoliko etapa, a planirane su različite aktivnosti za pojedine etape. Glavni rezultat projekta je povećanje razine znanja i razvoj digitalnih i zelenih vještina.

Projekt je financiran od strane MZO-a.