Suvremena nastava STEM područja – drugi posjet Prvoj gimnaziji Maribor u sklopu projekta “STEM na kvadrat”

U ožujku 2019. godine profesorica kemije Snježana Liber i profesorica biologije Ivana Gambiroža posjetile su mariborsku Prvu gimnaziju, u sklopu projekta ”STEM na kvadrat”, kao dijela programa mobilnosti ERASMUS+ KA 1 (job shadowing). S obzirom da je cilj posjeta bio dodatno unaprijediti nastavu STEM područja u I. gimnaziji, kolege iz mariborske gimnazije organizirali su niz aktivnosti u kojima su naše profesorice aktivno sudjelovale.

Izvanučionička nastava, kao jedan od važnih aspekata suvremene nastave, bila je tema na koju je stavljen poseban naglasak tijekom boravka naših profesorica u Mariboru. Imale su priliku sudjelovati u izvanučioničkoj nastavi te na taj način neposredno uspoređivati način provođenja takvog oblika nastave u hrvatskom i slovenskom kontekstu, kao i analizirati obrazovne ishode i uspoređivati ih s ishodima postignutim u učionici.

             

Na okruglom stolu o konceptu, sadržaju i evaluaciji ispita hrvatske i slovenske državne mature uspoređivali su se planirani ishodi u kurikulumu, tematizirali potencijali problemi u realizaciji istih ali i nudili načini za njihovo rješavanje. Osim o provođenju državne mature, naše profesorice su imale priliku raspravljati i o sustavu učeničkih natjecanja iz predmeta STEM područja u Hrvatskoj i Sloveniji, konceptu, sadržaju i evaluaciji ispita za sve gimnazijske razrede te načinima pripremanja za iste, pri čemu su se razmjenjivali primjere dobre prakse.

Na kraju svog boravka u Mariboru, profesorice Gambiroža i Liber upoznale su se i s bogatim kulturno-povijesnim znamenitostima grada Maribora u pratnji mariborskih kolega te su zajednički provedeno vrijeme iskoristile za daljnje povezivanje i suradnju u svrhu ostvarenja cilja unapređivanja nastave STEM područja.

              

 

 

O aktivnostima u kojima su također sudjelovale naše profesorice tijekom svog boravka u Mariboru, možete pročitati u prethodnoj objavi, a više o samom programu Erasmus + možete pročitati ovdje