Motivacija učenika kao ključ uspjeha – drugi posjet Prvoj gimnaziji Maribor u sklopu projekta “STEM na kvadrat”

 

U ožujku 2019. godine profesorica kemije Snježana Liber i profesorica biologije Ivana Gambiroža posjetile su mariborsku Prvu gimnaziju, u sklopu projekta ”STEM na kvadrat”, kao dijela programa mobilnosti ERASMUS+ KA 1 (job shadowing). Cilj posjeta bio je dodatno unaprijediti nastavu  STEM područja u našoj gimnaziji, stoga su nastavnice prisustvovale i aktivno sudjelovale u nizu aktivnosti u organizaciji mariborske gimnazije.

S obzirom na čestu percepciju predmeta STEM područja kao onih zahtjevnih i teških, poseban naglasak stavljen je na raspravu o mogućnostima promjene takvog učeničkog pristupa upotrebom inovativnih nastavnih metoda, suvremenih sredstava za rad te obogaćivanjem sadržaja nastave. Iz tog je razloga održan okrugli stol na temu motivacije učenika za STEM područje, pri čemu su naše profesorice izmijenile važna iskustva i primjere dobre prakse sa slovenskim kolegama. Osim motivacije učenika, na okruglom stolu su se tematizirali i ostali važni aspekti nastave STEM područja, poput važnosti razvijanja učeničkih sposobnosti rješavanja problema i iznošenja individualnih ideja kao doprinosa nastavnom procesu, kao i zajednička uloga škole i lokalne zajednice u razvijanju STEM područja.

 


Prof. Gambiroža i prof. Liber u razgovoru sa slovenskim kolegama

 

Tematiziranje motivacije učenika u nastavi STEM područja nije moglo proteći bez rasprave o lepezama različitih eksperimentalnih radova koji bi se mogli provoditi tijekom nastave, ali i o osiguravanju potrebnih uvjeta i sigurnosti za provođenje istih. Kako bi prenijeli svoje ideje i iskustva, kolege iz Maribora su otvorili vrata svojih učionica i labosa, a maturanti demonstrirali nekoliko kemijskih i bioloških eksperimentalnih vježbi.

Sigurni smo kako su sve aktivnosti i iskustva doprinijeli daljnjem usavršavanju naših profesorica, kao i daljnjem unapređenju kvalitete nastave STEM područja u I. gimnaziji.

 

                   
Maturanti na satu kemije izvode vježbu                      Vježbe iz biologije u Prvoj gimnaziji Maribor

 

 

O tome što su još radile naše profesorice tijekom boravka u Prvoj gimnaziji Maribor i s kojim su se iskustvima vratile, moći ćete pročitati u sljedećoj objavi, a više o programu Erasmus + možete pročitati ovdje