Erasmus+ projekt BEL (Bike, Explore, Learn)

Od 2. – 6. 10. 2023. realizirali smo mobilnost učenika u projektu BEL za koji smo se pripremali mjesecima.  Partner u projektu nam je bila Srednja škola Slovenska Bistrica. Sudjelovalo je ukupno 12 učenika u pratnji profesorica Matušan, Marković i Čubranić.

Po dolasku naši su učenici smješteni u obitelji učenika škole domaćina.

Kroz sljedeća tri dana smo odradili razne aktivnosti: upoznali smo se s funkcioniranjem njihove škole (kabineti, amfiteatar, sportska dvorana, kantina, prostori uređeni za vježbanje budućeg zanimanja). Prisustvovali smo i nekim nastavnim satima. Također smo, zajedno s kolegama iz škole domaćina izrađivali idejna rješenja za logo projekta. Izabran je i najbolji logo. Potom smo razgledali obližnji dvorac, upoznali se s njegovom prošlosti i prošetali prekrasnim parkom.

Jedna od aktivnosti je bila i 40 km duga biciklistička tura kroz koju smo posjetili kulturna obilježja u okolici Slovenske Bistrice (dvorac Štateberg, dominikanski samostan Studenice te vožnja kroz pitoreskna slovenska mjesta).

Poznato je da naši susjedi Slovenci žive u suživotu s prirodom pa su nas odveli na Pohorje, omiljeno izletište stanovnika Slovenske Bistrice. Ondje smo imali priliku čuti nešto o gljivama, pa čak i ubrati koju. Popeli smo se na visinu od 1195 m, do Črnog jezera stazom koja se zove Urškin put. Upoznali su nas s tužnom pričom djevojčice po kojoj je staza nazvana.

Taj izlet smo začinili natjecanjem u bowlingu. Pokazalo se da ima talenata među našim učenicima!

Za sam kraj našeg boravka u Slovenskoj Bistrici posjetili smo sjajnu izložbu domaće likovne umjetnice Sare Vidmajer. Nakon toga domaćini su nam priredili glazbeni program (njihov školski bend) i podijelili certifikate o sudjelovanju svim sudionicima. Rastanak je bio dirljiv, uz zagrljaje, a pali su i dogovori o susretima već ove zime. Stvorena su prijateljstva, baš kako i treba biti!

Meri Matušan, prof.