Behind the scenes – Tajne jazz improvizacije

Projekt razvoja publike Hrvatskog društva skladatelja (HDS) Behind the scenes 16. svibnja je  učenike Prve gimnazije u organizaciji voditeljice projekta, muzikologinje Srđane Vrsalović, a pod vodstvom profesorice Kristine Vladušić uveo u svijet Jazza kroz magiju renomirane jazz vokalistice Lele Kaplowitz.

Lela Kaplowitz učenike je, kroz interaktivnu radionicu Tajne jazz improvizacije na satu glazbene umjetnosti, pripremila za koncert Pavle Miljenović Quinteta koji će pohoditi u petak 19. svibnja 2023. Riječ je o koncertu koji će biti održan u okviru festivala JazzHR u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja, a koji će predstaviti novi autorski album Arrival jazz gitarista i skladatelja Pavla Miljenovića koji je u svojemu kvintetu okupio skupinu vrhunskih glazbenika (Saša Nestorović – saksofon, Hrvoje Galler – klavir, Zvonimir Šestak – kontrabas i Borko Rupena – bubnjevi). Upravo u cilju bolje pripreme za razumijevanje i praćenje svog prvog jazz koncerta, učenici su u ovoj prigodi imali priliku saznati nešto o osnovnim principima jazz muziciranja. Voditeljica ih je na neposredan i kreativan način uvela u glazbeničke uloge muzicirajući s razredom u neposrednom kontaktu. U veselom i opuštenom okruženju, učenici su bez predznanja preuzeli uloge ritamske i melodijske sekcije jazz ansambla, uspijevajući muzicirati kao razred u cjelini. Kao solisti koji su preuzeli ulogu slobodne improvizacije javili su se i dobrovoljci, doprinoseći uspješnosti cijelog projekta i zainteresiranosti za koncert koji će pohoditi u sklopu suradnje na projektu Behind the
scenes.

Učenici Prve gimnazije iz Zagreba pod vodstvom Kristine Vladušić dio su projekta razvoja publike Behind the scenes Hrvatskog društva skladatelja od 2022. godine kojim se mladoj publici želi omogućiti nove spoznaje i iskustva o glazbi i hrvatskim umjetnicima.

Autor fotografija – Matej Grgić za HDS

#Behind the Scenes #jazzhrfestival #Hrvatsko društvo skladatelja #LelaKaplowitz #Prva gimnazija