Izložba „Radiomuseum Croatia zvuk i slika“

Dana 26. siječnja u predvorju Velike dvorane otvarena je izložba predmeta za reprodukciju zvuka i slike kolekcionara Zlatka Mumleka, na kojoj će biti predstavljena knjiga „Radiomuseum Croatia zvuk i slika“.

Urednik i autor knjige „Radiomuseum Croatia zvuk i slika“, kolekcionar Zlatko Mumlek od najranijih dana zaljubljenik je u povijest i starine te posljednjih 20 godina intenzivno sakuplja starije predmete, od kojih ga posebno fasciniraju predmeti vezani za reprodukciju zvuka i slike.
Na izložbi će biti izloženi stari radio-prijamnici, glazbeni automati, fonografi, gramofoni, mikrofoni, televizori i drugi eksponati, od kojih neki datiraju s kraja 19. i početka 20. stoljeća.
Zlatko Mumlek član je društva Hrvatski kolekcionar, u čijem časopisu redovito objavljuje članke s fotografijama iz vlastite kolekcije, koja je jedinstvena na ovome području, te je član i švicarskog internetskog portala Radio-museum.org koji okuplja 4000 kolekcionara iz cijeloga svijeta i predstavlja njihove kolekcije kroz 400.000 eksponata (radio-prijamnika, televizora, instrumenata, radio-stanica i sl.).
Izložba se odvija u povodu 455. godišnjice smrti Nikole Šubića Zrinskog, 165. obljetnice rođenja Nikole Tesle, 95 godina od pokretanja Radio Zagreba i 65 godina Televizije Zagreb te 95 godina proizvodnje gramofonskih ploča Edison Bell – Penkala.
Ulazak na izložbu je slobodan, a izložba će biti otvorena do 23. veljače, od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati.