Filmska preporuka: Don’t look up ili kako se suočavamo s katastrofom

Jedan od najtraženijih filmova 2022. godine zasigurno je „Don’t Look Up“, redatelja Adama McKaya. Ovaj znanstveno-fantastični film pun je humora i akcije koja će mnoge ostaviti bez daha. Radnjom smješten u Americi, film utjelovljuju poznati glavni glumci holivudske scene: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence i Meryl Streep, a koliko je film zaintrigirao publiku dokaz je i sam naš premijer koji ga je  preporučio i nekim političarima. Vrijedi li pogledati ovaj film, kakve su reakcije publike i što je toliko posebno kod njega saznajmo u nastavku.

Glavni likovi su dva znanstvenika (Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence) koja svijetu otkrivaju dolazak kometa koji će uništiti naš planet i ljudski rod. U svojim naporima da objasne svijetu, a posebno vodećim ljudima Zemlje ozbiljnu situaciju, postaju predmet ismijavanja te ih nitko ne shvaća ozbiljno. Jedna od takvih je i predsjednica Amerike (Meryl Streep) koja cijelu situaciju gleda iz političkog kuta pokušavajući ljude pridobiti na svoju stranu i ne izgubiti svoje glasačko tijelo. Stvari se ipak na kraju počnu mijenjati, no ipak prekasno, komet postaje sve vidljiviji, a izračuni sve točniji. Poput ostalih filmova oko kojih se diže prašina mjesecima prije izlaska na filmska platna, Don’t Look Up je podijelio publiku. Kritičari mu najviše zamjeraju da su velika glumačka imena, poput DiCapria i Lawrence potraćena, ne donose previše razvoju radnje, a njihova duhovita karakterizacija po mnogima je u sporednome planu. Događaji se nižu bez prevelike poante i slijeda u periodu od gotovo dva i pol sata, a neki mu i zamjeraju „bolno ne smiješan“ humor. S druge strane pokazalo se da publika cijeni redateljev prikaz ljudske reakcije na prirodnu katastrofu, povezujući je neizravnim načinom s današnjim problemom, pandemijom. Don’t Look Up najbolje možemo opisati pojmom satire i parodije koja nas podsjeća na disfunkcionalno stanje politike kod su u pitanju  egzistencijalni problemi današnjice. Što se pak tiče općenite ocjene glumaca, većina se slaže da je DiCaprio svoj dio kao i uvijek odigrao manje-više besprijekorno, Streep je svoju ulogu odigrala solidno bez nekakvih prevelikih zamjerki, slično Lawrence koja je po nekima ipak podbacila lošim prikazom svojeg inače nekarakternog lika. Ipak svi se možemo složiti da se vremena mijenjaju, publiku je sve teže nasmijati, a kamoli impresionirati te dok film vrlo vjerojatno neće biti u utrci za Oskara, pokazao je svojevrsni put budućnosti filmske industrije te nimalo ne sumnjam da će McKay imati još puno prilika da pokaže kako je jedan od najboljih u svome poslu.

 Isplati li se gledati Don’t Look Up? Najlakše bi mi zapravo bilo reći da sam puno više očekivao od filma, počevši od njegovog trailera koji me jako zainteresirao te od medija koji su dizali ovaj film u nebesa. Nemojte me krivo shvatiti film zaista nije loš, realan je i dobar prikaz suvremenoga svijeta, no ono što si zapravo do kraja nisam razjasnio je njegov humor, neprestano sam se pitao zašto mi cijeli film nije bio previše smiješan? Cijela me situacija izrazito podsjetila na film Once Upon a Time In Hollywood, sličnih karakteristika, sličnih očekivanja, sličnog trajanja pa čak i sličnih glumaca. Oba filma  plodovi su holivudske industrije koja je znatno podijelila publiku i čini se da sam ja možda na strani ne prevelikih obažavatelja. Vi ćete možda imati potpuno drugačije mišljenje – no u svakom slučaju, morate to sami otkriti! Moja je preporuka da filmu date priliku i otkrijete, zanima li vas uopće ovakav žanr, koji po svemu sudeći iz distopije prelazi u realnost.

 

Jakov Filipec 2.d