Mjesec borbe protiv ovisnosti

Kao i svake godine, u I. gimnaziji se obilježio Mjesec bobe protiv ovisnosti koji se svake godine u Republici Hrvatskoj obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca.

 

Stručna suradnica socijalna pedagoginja i studentica socijalne pedagogije Lana Bogović provele su radionice s učenicama i učenicima  prvih i drugih razreda pod nazivom Reci ne ovisnosti, reci da… na kojoj se potiče učenike na kritičko promišljanje o štetnim utjecajima konzumacije alkohola, cigareta i psihoaktivnih supstanci uz naglasak na moderne ovisnosti.

 

U srijedu 24. 11. 2021. Ivan Fedor iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu održao je radionicu na temu Ovisnosti o videoigrama na kojoj su sudjelovali učenici izborne biologije i psihologije.

 

 

Također, 24. 11. Irena Petrović iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu održala je  interaktivno  predavanje temu odgovornog ponašanja na društvenim mrežama u 3. e razredu.

 

29. 11. 2021. mr.sc. Lucija Sabljić, socijalna pedagoginja, Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. A.Štampar” održala je tribinu pod nazivom Mladi i ovisnička ponašanja na kojoj su sudjelovali predstavnici svih razreda. Naši učenici pokazali zavidnu razinu znanja i kritičkog promišljanja. Učenici su aktivno sudjelovali te raspravljali o raznim ovisnostima, kao što su konzumiranje alkohola, cigareta i droga, ali i ovisnosti o računalnim igricama, internetu, klađenju i mladenačkim vezama.

 

 

Nastavnicima i roditeljima ponuđene su online tribine u organizaciji Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. A.Štampar”.

Prvu tribinaDroge i COVID – pandemija unutar pandemije?“  održana 25. studenoga  2021.  putem YouTube kanala vodila je  mr.sc. Lucija Sabljić, dipl. socijalna pedagoginja. Pandemija bolesti Covid-19 već je gotovo dvije godine najzastupljenija tema među ljudima cijeloga svijeta. Praktično ne postoji područje ljudskog života na koje ne utječe i ne ostavlja tragove. Svatko se pokušava nositi s novonastalom situacijom na svoj način, nerijetko se dovodeći u još veće rizike. Konzumiranje droga i druga ovisnička ponašanja često postaju „lijek“ i način nošenja sa stresom i strahom. Kako je kod nas? Jesu li konzumiranje droga i druga ovisnička ponašanja u porastu? Što kaže praksa? Odgovore na ova pitanja možete pogledati na poveznici. 

Drugu tribina “Ovisnost o internetu – istina ili mit?  održana  14. prosinca  2021.  putem YouTube kanala vodila je  mr. Snježana Šalamon, dipl. socijalna radnica.  Na tribini se govorilo  o problemu pretjeranog boravka na Internetu, ne samo adolescenata, nego i roditelja. Nameću se pitanja koliko su sami roditelji svjesni svoje „ovisnosti“ o Internetu i koliko znanja imaju o tom području. Kao i u mnogim drugim područjima života, tako i u ovome, utjecaj roditelja je značajan. Oni svojim primjerom utječu na formiranje stava prema Internetu pa je nužno da se educiraju i o tom pitanju. Snimku tribine možete pogledati na  poveznici.
                                                                                                                         

 

Za kraj obilježavanja  naša futsal reprezentacija Prve odigrala je utakmicu protiv Gimnazije Tituša Brezovačkog 14. 12. 2021., i pobijedila 3:1.  Sportom promoviramo zdrav način života i zaštitu od pojava rizičnih ponašanja.