Noć knjige 2018

“U ponedjeljak, 23. travnja 2018. u cijeloj Hrvatskoj tradicionalno se obilježava Noć knjige, manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, a održat će se u povodu Međunarodnoga dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige. Ovogodišnja tema je ‘Budućnost knjige – književna djela koja se bave kozmološkim temama i temama leta u svemir. Nalik na astronauta budućnosti koji brzinom svjetlosti svladava kozmička prostranstva, čitatelj se danas pretvara i u vremenskoga putnika, a vrijeme provedeno uz knjigu postaje dimenzija koja na poseban način umnogostručuje naš pogled na svijet. Poruka Noći knjige je „Bez panike!“.
Tim povodom nakladnička kuća Znanje u suradnji s portalom za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena i Prvom gimnazijom (Zagreb) organizira literarni natječaj za učenike srednjih škola pod nazivom ‘Ja sam pisac‘ u svrhu promicanja ljubavi prema knjizi, čitanju i književnome stvaralaštvu među mladim naraštajima. Dodjela nagrada održava se u organizaciji prof. Antonije Sikavica Joler iz I. gimnazije.
Književno-glazbeni program: gostovanje pjesnika Gorana Gatalice (zbirka pjesama Kozmolom), Vokalne skupine „Hrvatske ružice“, Ženska opća gimnazija sestara milosrdnica (mentorica prof. Kristina Repar) i Dramske družine „Gordogan“, predstava Domagojada, I. gimnazija (mentor prof. Ivan Janjić) te dodjela nagrada literarnoga natječaja “Ja sam pisac“..
Organizatori manifestacije su: Nakladnička kuća „Znanje“, Portal za knjigu i kulturu čitanja „Moderna vremena“, I. gimnazija, Knjižnica Novi Zagreb – Travno i Osnovna škola Mladost – Utrina.
Mjesto održavanja: Knjižnica Novi Zagreb  – Travno, Božidara Magovca 15 i Kulturni centar Travno, Božidara Magovca 17 (plato Mamutice).
Pozivamo sve učenike naše škole da se u što većemu broju uključe u akciju „Lansiraj knjigu!“ i pokažu nam fotografijom koju bi knjigu ponijeli sa sobom u svemir!!! Možete ju dijeliti na društvenim mrežama uz postavku „public“ i oznake#nocknjige i #prvasvemirskaknjiznica. Pomozite nam da napravimo malo šušura oko knjige u ovim danima koji su pred nama!”