EKO-GRUPA

 

EKO GRUPA

Eko grupa je zaživjela zahvaljujući (sada bivšoj) učenici Loreni Meštrović, koja je prije devet godina pokrenula projekt prikupljanja plastičnih boca i donirala novac od otkupa.  Nakon što je tu ideju podijelila s razredom, odlučili su joj pomoći, a njezina razrednica, prof. Irena Naglić je proširila akciju na cijelu školu. Tako su nabavljeni kontejneri za boce i kutije za odvajanje papira. Kako ne bi bacali čepove, profesorica Naglić se čula s predstavnikom Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, koji su imali razne akcije prikupljanja čepova (npr. „Plastičnim čepovima do skupih ljekova“), te su se počeli skupljati i čepovi.

Ovo je deveta godina uspješne ekološko humanitarne akcije u kojoj sudjeluju svi učenici škole, a i profesori. Prvim razredima se održi prezentacija gdje ih se upoznaje s načinom odvajanja i još nekim pojedinostima ( da ne skidaju etikete s boca, da odvajaju čepove i slično), dok su viši razredi već uhodani. Svaki razred ima svoj tjedan kad je aktivniji u skupljanju boca. Početkom tjedna dobivaju obavijest s podsjetnikom na način prikupljanja, ime osobe kojoj se mogu obratiti, te se međusobno dogovaraju tko će na kraju tjedna odnijeti boce. Novac dobiven otkupom dostave u referadu gdje se bilježi razred i svota. Na taj način učenici mogu dobiti i dodatne bodove pri izboru za najbolji razred. Ako neki razred ide na izlet, onda se boce skupljaju i u autobusu. Na taj se način potiče učenike na razmišljanje o brizi za okoliš i brizi o drugima. Prikupljeni novac se donira u vidu potrepština Specijalnoj bolnici za kronične dječje bolesti u Gornjoj Bistri. U suradnji s volonterima škole dogovara se odlazak u bolnicu, te ponekad učenici pripreme i program kako bi zabavili djecu koja tamo borave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                      

 

   

                         Volonteri u Gornjoj Bistri s inhalatorima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           Prikupljeni čepovi za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma

Najveći uspjeh ove grupe je širina djelovanja, dobrovoljni angažman učenika, želja za pružanjem pomoći te čuvanje okoliša. Ovaj projekt je prepoznat i dobio je nagradu dm-a za najbolji eko projekt 2014. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učenici u akciji

Voditeljica eko grupe:

Božica Šebek, prof.