Inicijativa BoliMe u Večernjem listu

Inicijativu BoliMe koja je pokrenuta u I. gimnaziji, a koja potiče progovaranje o mentalnome zdravlju, prevenciji i destigmatizaciji mentalnih bolesti u adolescentskoj i studentskoj dobi, popratio je Večernji list. Objavljeni članak možete pročitati u nastavku.

Također o inicijativi BoliMe snimljen je prilog koji je bio prikazan u emisiji Hrvatska uživo od 26. listopada 2015.. Prilog možete pogledati ovdje (gledati od 25 minute).

 

Učenici I. gimnazije poručuju kolegama: ‘kad te boli – moraš reći!’

U školi će biti izložba, video, radionice, predavanje liječnika…

U borbu protiv stigme mentalnih bolesti učenici Prve gimnazije odlučili su krenuti još lani.

Potaknula ih je tragedija koja je pogodila sve učenike u školi. Samoubojstvo njihove kolegice. No njih četvero odlučilo je otići korakdalje.

Osmislili su i video

Nakon što su se slegle uzburkane emocije, zajedno s profesoricom filozofije Marinom Vitković odlučili su se pripremiti za znanstvenu manifestaciju 24. Dane Frane Petrića na Cresu. Proveli su istraživanje koristeći raznu literaturu, a razgovarali su i s osobama sdijagnozom neke vrste duševne bolesti. Svoje su rezultate predstavili i na Petrićevim danima. A tako se i rodila njihova kampanja “BoliMe”, koju trenutačno provode u svojoj školi cijeli tjedan.

– Istraživanjem smo došli do zaključka da se dijagnoze olako postavljaju jer je liječnicima najjednostavnije napisati recept. Malo je prostora za odnos, empatiju i toleranciju. U sklopu rada na prevenciji, edukacijom treba stvoriti pozitivnu atmosferu u kojoj nikome ne bi smio biti problem reći da ima duševne smetnje – kažu maturanti Marija Jurić, Karla Perica, Grga Cipek i Antea Jezidžić. Inicijativi se ubrzo priključio i akademski glumac Adrian Pezdirc, koji im je pomogao u osmišljavanju videa koji emitiraju na hodnicima škole čija je glavna poruka “kad te boli – moraš reći”, a postavili su i izložbu s portretima sretnih lica učenika i profesora Prve gimnazije te 15 javnih osoba.

Predavanje u petak

– Sve više učenika muči anksioznost i depresija, pa čim se prepoznaju prvi znaci smetnje, poput drastične promjene ponašanja, pada uspjeha u školi ili izljeva bijesa, naši djelatnici reagiraju i učenike upućuju stručnim osobama – kaže ravnateljica Dunja Marušić Brezetić.

Danas i sutra četvero učenika će rezultate istraživanja predstaviti i ostalim učenicimaškole, a organizirat će i razne radionice. U petak u 14 sati poznati psiholozi, psihijatri ipsihoterapeuti održat će javno predavanje u školi.

– Izlaganju prethodi izvedba monodrame u kojoj će se učenica Lena Medar staviti u ulogu Sarah Kane i govoriti o “svojem” poremećaju psihoze – rekla je Vitković.