Inicijativa BoliMe – Tjedan mentalnoga zdravlja (12. – 16. listopada)

 

Povodom Svjetskog dana mentalnoga zdravlja, 10. listopada, pokrenuta je inicijativa BoliMe https://www.facebook.com/BoliMe-898517330230685/timeline/ koja potiče progovaranje o mentalnome zdravlju, prevenciji i destigmatizaciji mentalnih bolesti u adolescentskoj i studentskoj dobi. U Prvoj gimnaziji održavat će se Tjedan mentalnoga zdravlja od 12. do 16. listopada u sklopu inicijative BoliMe. Svi učenici škole polazit će radionice o zaštiti i unaprjeđenju mentalnoga zdravlja, a u petak, 16. listopada, u 14 sati održat će se javno izlaganje za učenike, studente i svu zainteresiranu javnost. Sudionici javnog izlaganja bit će: dr. Aran Tomac, KBC „Rebro“, dr. Igor Salopek, Centar za prevenciju i destigmatizaciju duševnih bolesti., prof. dr. sc. Goranka Lugomer Armano, Filozofski fakultet. Javnom izlaganju prethodi izvedba monodrame Sarah Kane, 4. 48 Psihoza, u izvedbi učenice Lene Medar. Predavanja su organizirana u svrhu podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak na području mentalnoga zdravlja. Namijenjena su prvenstveno srednjoškolcima i studentima, a dobrodošli su svi.

Osim predavanja kao neposrednog oblika komunikacije između stručnjaka i mladih, inicijativa BoliMe prepoznala je važnost javnog progovaranja o problemima mentalnoga zdravlja te u tu svrhu pokrenula dodatna tri projekta:

–          Facebook aplikaciju kojom će se provlačenjem postojeće fotografije profila kroz pripadajući filter javnost moći priključiti podršci mentalnom zdravlju mladih i promicanju svjesnosti o njegovoj važnosti

–          izložbu Kad me boli postavljenu u prostoru Prve gimnazije, s portretima sretnih lica učenika i profesora Prve gimnazije, realiziranu uz pomoć fotografkinje Maje Bosnić i dizajnerice Drage Komparak. Uz portrete ispisan je tekst, isječak iz knjige Sad book Michaela Rosena, britanskog pisca – Ovo sam ja, tužan. Možda mislite da sam sretan na ovoj slici. Stvarno sam tužan, ali ja se samo pretvaram da sam sretan. Radim ovo jer mislim da me ljudi ne bi voljeli ako izgledam tužno. Izložba propituje ideju skrivene nesretnosti ili patnje, kako naizgled sretna osoba nije uvijek sretna, kako se depresija može dogoditi baš svakome od nas i kako o svojim problemima moramo moći otvoreno razgovarati;

–          trominutni video u kojem osobe iz hrvatskog javnog života pružaju podršku mentalnome zdravlju mladih i otvoreno progovaraju o svojim poteškoćama.

Duševni (mentalni) poremećaji, zbog čestog početka u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života oboljelog i njegove okoline te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, predstavljaju jedan od prioritetnih javnozdravstvenih problema, kako u svijetu, tako i kod nas. Ova inicijativa prva je ovakvog karaktera u Hrvatskoj, a s obzirom na važnost teme i neophodnom komuniciranju o istoj, nadamo se da će inicijativa BoliMe naići na pozitivan odjek u javnosti.