EKOLOŠKO-HUMANITARNA AKCIJA UČENIKA I PROFESORA I. GIMNAZIJE U PARKU PRIRODE MEDVEDNICA

U  subotu (20. listopada 2012.) proveli smo akciju čišćenja u Parku prirode Medvednica. Veliki broj sudionika, točnije 122 učenika prvih razreda, 10 članova volonterske grupe i 11 profesora,  okupio se u jutarnjim satima u Šestinama.

Tu nas je dočekala naša domaćica iz Javne ustanove Parka prirode Medvednica, gospođa Kristina. Nakon kraćeg dogovora podijelili smo vreće za smeće, priredili rukavice te krenuli put poučne staze Miroslavec. Šećući stazom skupljali smo smeće i tako stigli do Kraljičinog zdenca. Nakon kraćeg odmora i okrijepe nastavili smo s čišćenjem prostora uzvodno i oko samog Kraljičinog zdenca. Tu je bilo nešto više posla te smo našli prave „kapitalce“ u svijetu smeća kao što su: ostaci štednjaka, metalni vodokotlić, kante…  Pune vreće ostavili smo na parkiralištu u blizini kako bi ih mogli pokupiti djelatnici Parka. Naš pohod nastavili smo prema Medvedgradu. Tamo su nas dočekali ljubazni domaćini te nas proveli gradom, a sunčano i toplo vrijeme iskoristili smo za uživanje u pogledu s kule.

Povratak u Šestine uslijedio je oko 14 sati. Naša prva akcija time je uspješno završena. Zahvaljujemo svima, učenicima i kolegama na sudjelovanju te pozivamo sve da nam se pridruže i u idućoj akciji. Veliko hvala Javnoj ustanovi Park prirode Medvednica i gospođi Kristini na dobroj volji i pomoći u realizaciji naše akcije. Postigli smo cilj, spojili smo ugodno druženje i boravak u prirodi s korisnim djelovanjem u okolišu, a ponešto smo i naučili o dijelu naše prirodne i kulturne baštine.

Goranka Marković, prof.

 

O našoj akciji oglasio se i Park prirode Medvednica na svojoj web stranici:

http://www.pp-medvednica.hr/Medvednica_hr/Medvednica_novosti1.asp#N0500318