Job Shadowing u Beču

Od 10. – 14. 6. 2024. profesorica Meri Matušan i profesorica Marija Karapandža provele su u Beču na aktivnosti Job Shadowing (praćenje posla) koja je jedna od planiranih u našem Erasmus planu. Posjetile su dvije škole: GWIKU 18 Haizingergasse i  Bundesrealgymnasium Pichelmayergasse.

Prisustvovale su nastavi tjelesnog, engleskog i matematike. Predstavljen im je austrijski obrazovni sustav, a u obje škole su pod vodstvom učenika obišle škole i vidjele kako funkcioniraju nastavne, a kako izvannastavne aktivnosti.  Ima vrlo mnogo sličnosti između naših škola, ali i razlika. Njihovi učenici imaju 4 sata tjelesnog tjedno. Matura ima i pismeni i usmeni dio. Satovi traju 50 min., a pauza između je 10 min. Naše profesorice su imale priliku vidjeti kreativnu metodu poučavanja na satu matematike. Na satu engleskog učenici su nabrojili što vole, a što ne na tjelesnom. Po tim preferencijama ne razlikuju se od naših! Imaju školski bend, završni koncert, školske hodnike uređuju plakatima koji prikazuju razne projekte.

Tih nekoliko dana bila je i prilika za razgled Beča koji je prekrasan, pun parkova i zelenih površina. U svakom kvartu postoji igralište. Promet je uređen za sve sudionike: pješake, bicikliste, vozače romobila (kojih ima beskonačno) i automobile. Sve funkcionira odlično.

U obje škole većina učenika i nastavnika znaju gdje su Zagreb i Hrvatska. Mnogi su bili na odmoru kod nas.

Bio je ovo tjedan suradnje i novih poznanstava. Korisno je vidjeti kako drugi rade, a zadovoljstvo je ustanoviti kako naša Prva ne zaostaje baš ni u čemu!

Meri Matušan, prof.