5.6. – Svjetski dan zaštite okoliša

Svake godine, 5. lipnja, obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša, globalni događaj koji skreće pozornost na pitanja okoliša i potiče ljude, zajednice i vlade na poduzimanje konkretnih akcija za očuvanje prirode.

Svjetski dan zaštite okoliša ustanovljen je 1972. godine tijekom Konferencije Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu u Stockholmu, koja je r rezultirala osnivanjem Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP). Od tada, ovaj dan se obilježava diljem svijeta s ciljem poticanja globalne svijesti i akcije za zaštitu okoliša.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je “Obnovljivi izvori energije: Put prema održivoj budućnosti”. Kroz ovu temu, naglašava se važnost prelaska na čiste i obnovljive izvore energije kao ključnog koraka u borbi protiv klimatskih promjena i smanjenja negativnog utjecaja na okoliš.

Obnovljivi izvori energije, poput solarne, vjetroelektrične, hidroelektrične i geotermalne energije, nude održivu alternativu fosilnim gorivima. Oni ne samo da smanjuju emisije stakleničkih plinova, već također smanjuju zagađenje zraka, vode i tla. Prijelaz na obnovljive izvore energije pomaže u očuvanju prirodnih resursa i bioraznolikosti, te smanjuje ovisnost o neobnovljivim izvorima energije koji su štetni za okoliš.

Svjetski dan zaštite okoliša pruža brojne prilike za sudjelovanje i doprinos. Evo nekoliko načina kako se možete uključiti: podizanje svijestismanjenje potrošnje energijerecikliranje i smanjenje otpadapodržavanje zelene politike te naravno edukacija.

I. gimnazija aktivno sudjeluje u brojnim ekološkim aktivnostima, a sudjelovanjem u Međunarodnom projektu CO2MPENSATING BY PLANTING i Nacionalnoj kampanji “Šumoborci”, naša škola je dobitnica Zelene povelje.