Mundus feles

Dana 23. studenog u školskoj knjižnici Prve gimnazije otvorena je izložba učenice Nele Horvat (3.e) pod nazivom Mundis feles. Izložbu je otvorila ravnateljica Dunja Marušić Brezetić.

Stvaralački užitak nemoguće je suspregnuti, čak niti u trenucima kad izvanjski svijet nemilice gasi ne samo kreativnu, već i samu egzistencijalnu slobodu pojedinca. Ugušeni okovima maski, kućnim pritvorom, zatvoreni u skučenom svijetu veličine ekrana, živeći u strahu od sićušne nevidljive opasnosti, čeznuli smo za slobodom otvorenog prostranstva u kojem bi nam se i lav učinio manje opasnim od virusa. Oni hrabri upustili su se u slikarski safari i krenuli u virtualni lov – potragu za ljepotom slobodne divljine i života kojim pršti.

Nela Horvat upustila se u slikarsku avanturu potaknuta ljubavlju prema životinjama: umjesto da kvari vid beznačajnim sadržajem s interneta, ona ga izoštrava putem online tečaja slikarstva. Kao temu odabire animalizam: pomnim promatranjem kretnji i izgleda životinja nastaju brojne studije koje Nela ubrzo pretvara u akrilna platna. Minuciozni detalji za koje je potrebno i do 60 sati rada rezultirali su naturalističkim prikazima životinja iz porodice mačaka.

Mundus feles Nele Horvat serija je karakternih životinjskih portreta vidljive neobuzdane snage slobode.

Maja Ferček, prof.