Čitateljski klub – Vesna Parun

U četvrtak, 2. studenog, naš Čitateljski klub održao je svoj prvi ovogodišnji sastanak, koji je bio posvećen poeziji jedne od najistaknutijih hrvatskih pjesnikinja – Vesni Parun.

Naš susret obuhvatio je raznolike aspekte života i njezinog stvaralaštva. Osim njezine poezije,  istražili smo vremensko razdoblje i okolnosti u kojima je pisala koje nisu bile naklonjene ženama. Činjenica je da je žensko stvaralaštvo do 20. stoljeća bilo jako skromno jer žene nisu imale pristup obrazovanju, društvenom i političkom radu, te materijalnoj neovisnosti. Ova saznanja pomogla su nam bolje razumjeti izazove s kojima se Vesna Parun suočavala kao žena pjesnikinja.

Vesna Parun pripadala je tzv. drugoj moderni hrvatskih pisaca. Unatoč činjenici da je cijeli svoj život živjela od pisanja, pjesnikinja je dugo ostala izvan dometa književne kritike, što je rezultiralo time da je velik dio njezinog opusa ostao nepoznat i široj javnosti i u stručnim krugovima. Naš razgovor obuhvatio je različite aspekte njezinog stvaralaštva, uključujući bajkovite prizore, motive iz narodne tradicije, te iznenadne spojeve i završavanje pjesama u kojima se konačno spaja s beskonačnim.  Te teme odražavaju duboku kreativnost i senzibilitet Vesne Parun, koja je svojim pjesničkim rukopisom obogatila hrvatsku književnost. Njezina strašna ženska snaga (S. Šimić) bila je odraz njenih vlastitih iskustava i stavova prema ulozi žene u društvu, a njezini stihovi poticaj su za razmišljanje o rodnoj ravnopravnosti i emancipaciji. Vesna Parun ostaje jedna od najvažnijih figura u hrvatskoj književnosti, a nama je drago što smo imali mogućnost bolje je upoznati.

Uskoro će biti postavljena nova zagonetka na panou pored učionice 312.

Pratite  i odgonetnite tko je naš sljedeći autor.

Veselimo se budućim susretima i novim književnim otkrićima!