Božićni klasici – filmska preporuka Jakova Filipeca

Došlo je napokon i to vrijeme koje željno očekujemo cijele godine, 11 otrgnutih stranica kalendara koje dovode do one zadnje, preostale stranica koja svečano ispisuje riječ prosinac. Za većinu prosinac je mjesec prožet božićnom manijom te iako mnogi tvrde da je Božić izgubio čar zajedništva i ljubavi kakav je nekad imao to je ipak tema za neki drugi put. Božićni odmor između ostalog za mnoge znači dobar film koji možemo pogledati sklupčani ispod deke sa šalicom čaja ili vruće čokolade u ruci. Iako svake godine kažemo da nema šanse da na kraju ponovno pribjegavamo istim, ali nezasitnim božićnim klasicima, naposljetku uvijek završimo gledajući upravo takav film. Pitanje koje si sigurno postavljamo je jesu li božićni klasici jedino što nam treba tijekom ovog razdoblja odmora ili postoje neki novi must-watch filmovi koji bi nas trebali zaintrigirati i za koje bi trebali izdvojiti nešto vremena?

Prvi dio teksta posvetiti ću klasičarima, nekim od najpoznatijih, kulturološki važnim filmovima koje vjerujem da je većina nas pogledala previše puta kao: Sve zbog jednog dječaka, Kako je Grinch ukrao Božić, Sam u kući, GremliniZa navedene filmove mislim da nije potrebna najava jer kako sam već rekao vrte se u ovo vrijeme previše puta te čak ako ih i pokušamo izbjeći svejedno ćemo pasti u zamku nostalgije te ih vjerojatno ponovo pogledati. Jedan često zanemarivani, ali neizostavni božićni klasik je film Božićna priča, nastao davne 2009. godine. Snimljen je prema istoimenom kultnom romanu Charlesa Dickensa, a glavnu ulogu igra Jim Carrey koji utjelovljuje starog škrtca, Scroogea. On se susreće sa tri duha Božića: duhom prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, koji mu pokušavaju otkriti pravi smisao Božića te unijeti malo dobrote u njegovo hladno srce. Ovaj izvrsni film u režiji Roberta Zemeckisa trebao bi biti dio vaše „pogledaj ponovno“ playliste ovog Božića.

No što je sa novijim božićnim filmovima koji još uvijek nisu na našoj playlisti, a zasigurno bi trebali biti. Kako i dolikuje kad se spominju božićni filmovi moramo početi s onim romantične tematike, izabrali smo film Dvorac za Božić. Radnja se odvija u Škotskoj gdje slavna spisateljica Sophie Brown (Brooke Shields) otputuje kako bi izbjegla skandal. Tamo se zaljubljuje u jedan dvorac i odluči ga kupiti, ali na njezinom putu stoji joj mrzovoljni  vlasnik, vojvoda Myles (Cary Elwes). Oni se naravno s vremenom zbliže, ali hoće li njihova ljubav uspjeti? Pa, vrijedi pogledati. Ako pak želite obiteljski gledati film sa svojom mlađom braćom ili ste samo ljubitelj ovakvog žanra, predlažemo film Klaus. U ovom animiranom božićnom filmu dolazi do sklapanja nesvakidašnjeg prijateljstva. Sebični poštar i tajnoviti izrađivač igračaka udružuju snage kako bi donijeli veselje i toplinu hladnom, mračnom gradiću koji ih očajnički treba. Želite li se ove praznike dobro nasmijati predlažemo film Sretan Božić. Ovaj film šablonskog naslova, američka je komedija i drama Joea Swanberga. Nezrela partijanerica (Anna Kendrick) seli se natrag  u obitelj kako bi preboljela prekid, a time njihove živote potpuno izbacuje iz ravnoteže. I na kraju predlažemo u svakom pogledu must-watch film Male žene, iako nužno ne klasični film božićne tematike, radnja se vrti oko božićnih blagdana i obitelj March. Četiri sestre – Meg, Jo, Amy i Beth March upoznajemo još kao djevojčice i tinejdžerke koje su u najosjetljivijim godinama ostale živjeti same s majkom Marmee, moralnim stupom obitelji, dok je njihov otac otišao dati svoj doprinos američkom Građanskom ratu. Vrijednosti koje su u njih usađene u tom periodu, pa i ranije, pratit će ih cijelog života, dok će svaka od njih pokušati naći svoje mjesto pod suncem. Ovaj odličan film izašao 2019. godine osvojio je brojne nagrade te ga toplo preporučujemo pogledati ako ne u ovo doba godine onda jednom prilikom.

Ugodne praznike uz filmske klasike želi Vam ekipa Bloga!