Volonterke Prve obilježile Međunarodni dan volontera na imanju ZMAG-a

Jedna od  7 aktivnosti kojima naš Volonterski klub obilježava Međunarodni dan volontera (5.12.) tijekom prosinca, bilo je volontiranje, već treće grupe članova/ica Volonterskog kluba, na prvom recikliranom imanju ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa).

Tako su Nika i Aleta iz 1.c, Ida iz 3.a,  Zara i Marta iz 3.b, Vila iz 3.c i Tia iz 3.d u pratnji prof. M. Matušan, prof. G. Sekulić Štivčević i školske psihologinje, koordinatorice Volonterskog kluba, V. Lukačević, prof. u utorak 6.12. 2022. posjetile imanje ZMAG-a u Vukomeriću i sudjelovale u poslovima zimske pripreme vrta za ekološki uzgoj povrća. Poslovi su uključivali uklanjanje korova,  presadnju trajnica, malčiranje i prihranu zemljišta.

Nakon  finog vege obroka i svježe pečenog domaćeg kruha, volonterke su imale priliku upoznati se s osnovama permakulture,  prirodnog graditeljstva te posjetiti društvenu banku sjemena na imanju te šetnicu na drveću!

Dodana vrijednost ovog volontiranja bilo je kušanje lista matičnjaka, borača  i dragoljuba, ploda tomatilla i physalisa – peruanske jagode. Posebno  uzbudljiv bio  je bliski susret naših gimnazijalki s jednom žabom,  gujavicama koje se uzgajaju za rahlenje zemlje i stvaranje humusa,  nekoliko malih pauka, nekoliko  domaćih kokica, dva psa i dva konja! Hvala našim volonterkama na istinskom angažmanu!

 

                                               

       

Sl. Volonterke I. gimnazije volontirale na prvom recikliranom imanju ZMAG-a