Sjena vjetra u Noći knjige

Bilo nam je iznimno zadovoljstvo sudjelovati u manifestaciji Noć knjige koja se deseti put održava u Hrvatskoj. Za susret Čitateljskog kluba 23. travnja odabrali smo knjigu Sjena vjetra koja je, kakva slučajnost, objavljena baš na Svjetski dan knjige 23. 4. 2008. godine. Ovo je knjiga posvećena knjigama, književnosti i ljubavi prema čitanju, knjiga o knjigama i knjiga u knjizi. Njezina struktura podsjeća na rusku lutku, babušku, koja je ove godine bila zaštitni znak Noći knjige

Autor Carlos Ruiz Zafon nas je upoznao s Barcelonom u vrijeme Frankove diktature, koja je dočarana mračnom, kišovitom i maglovitom  atmosferom. U knjizi je mnoštvo punokrvnih likova, svako sa svojim snovima, nadanjima, traumama, strahovima. Tako pratimo desetogodišnjeg Daniela Semprea koji počinje potragu za autorom knjige Sjena vjetra, Juliana Caraxa. Početak nas je odmah naveo da prodiskutiramo dvije stvari: naslov knjige i njezin autor.

Može li vjetar imati sjenu? Što je sjena vjetra? Vjetar je nevidljiv, sjena neuhvatljiva, kao što je jedna učenik rekao to je kao gradacija gradacije. Tko je zapravo autor Sjene vjetra? Carlos Ruiz Zafon ili Julian Carax?

Potraga za tajanstvenim autorom vodi mladog Danijela u opasne situacije, ljubavne zaplete i stara prijateljstva, koja to više nisu. Autor nam je prikazao stanje diktature koja potiče najdublje zlo i najveće dobro u čovjeka. I pored mučnih priča, koja se ćute, tu su tople ljudske priče, prijateljstva koja opstaju i pored opasnosti koja vreba nad svima u liku inspektora Fumera. Iznimno nas je zabavio lik duhovitog i elokventnog Fermina, književnog arheologa i pomoćnog knjižara, a tragičnu ljubavnu priču Juliana i Penelope ispričala je Nuria Monfort.

Mada je knjiga pisana kao labirint sudbina likova, autor u niti jednom trenutku ne prekida Arijadninu nit i ne dopušta da se izgubimo u priči. I sreća i nesreća žive i na ulici i u palačama, a ljubav i dobrota su ono nešto što pokreće svijet. Koliko je ovo knjiga o knjizi, toliko je i knjiga u životu.