Čitateljski klub o djelu “Šest vrana”

Na zadnjem književnom klubu raspravljali smo I razmjenjivali čitalačka iskustva o fantasy  romanu autorice Leigh Bardugo čiji opis zvuči ovako: “Šestero opasnih odmetnika. Jedna nemoguća misija.” Zaista je napeto koliko I zvuči.

Ketterdam. Užurbano središte međunarodne trgovine u kojem je za određenu cijenu moguće doći baš do svega – a to nitko ne zna bolje od zločinačkog čuda od djeteta Kaza Brekkera. Kazu se ukaže prilika da izvede smrtonosnu pljačku zahvaljujući kojoj bi se mogao suludo obogatiti. Ali akciju ne može izvesti sam, stoga mora okupiti pomagače. Jedan osuđenik koji se silno želi osvetiti. Jedan vrhunski strijelac koji ne može odustati od oklade. Jedan bjegunac iz povlaštene obitelji. Jedna špijunka poznata pod imenom Prikaza. Jedna Srceparateljica koja zahvaljujući magiji preživljava u slamovima. Jedan lopov nadaren za bježanje iz nemogućih situacija. Kazova ekipa možda je jedina sila koja se može ispriječiti između poznatog svijeta i potpunog uništenja – osim ako se njezini pripadnici prvo međusobno ne pobiju… Sam sažetak djela zaintrigirao je nas ljubitelje knjiga, članove čitateljskog kluba, da upravo ovu knjigu pročitamo i o njoj nešto kažemo kako bismo, možda, i vas potaknuli na čitanje.

Složili smo se da autorica izbjegava klišeje i nepotrebne ljubavne zaplete iako oni postoje, no ne dominiraju djelom. Stil pisanja jednostavan je, a likovi su izvrsno okaraktezirani: svaki je drugačiji i, iako su svi zapravo bjegunci I lopovi te nisu idealizirani, savršeni heroji, lako ih je zavoljeti I vezati se uz njih. Dok čitatelja u isto vrijeme uvlači dublje u napetu i dramatičnu priču, autorica uspješno ubacuje elemente ljubavne radnje I otvorena je prema novim promjenama kao npr. prikazivanje lgbtq zajednice. Nema puno opisa, no ako postoje, to su opisi grada u kojemu se odvija radnja i opisi različitih ljudi iz različitih kultura I naroda. Suglasni smo u odluci da autorica vrlo vješto prikazuje različitosti – ne kao nešto loše, već kao nešto normalno tj. nešto na što ne treba obraćati pažnju, nego to jednostavni prihvatiti. Djelo ima inspirativnu poruku da možemo postići sve što želimo.

Odlučili smo da je ovo jedno od boljih djela koje smo čitali, a za njegovo razumijevanje nije potrebno pročitati drugi dio ili ostale dijelove na koje se knjiga nadovezuje iako smo sigurni da, kada počnete, nećete moći prestati. Još nismo upoznali osobu kojoj se knjiga ne sviđa. Čak i na Internetu postoji minimalna količina negativnih komentara. Ako ovo nije povod da počnete čitati, ne znamo što je!

 

Paola, Rosa, Lara, Jelena, Laura i Lina