Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.)

Kao i svake godine, u I. gimnaziji se obilježio Mjesec bobe protiv ovisnosti koji se svake godine u Republici Hrvatskoj obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Ove godine, osim klasičnih ovisnosti kao što su pijenje alkohola, pušenje cigareta i konzumiranja psihoaktivnih sredstava, učenici su imali priliku sudjelovati u interaktivnim predavanjima koja su usmjerena na bihevioralne ovisnosti, kao što su klađenje i kockanje, ovisnost o internetu i računalnim igricama, hranjenju i slično.

S obzirom na okolnosti, obilježavanje je započelo 10. prosinca 2019. interaktivnim predavanjem „Tajna veza emocija i hrane“ mr.sc. Jelene Balabanić Mavrović, voditeljice Centra za poremećaje hranjenja BEA. U navedenom predavanju sudjelovali su učenici 1.c i 3.a razreda koji su imali priliku čuti o osnovnoj vezi između emocije i hrane, s osvrtom na ortoreksiju i bigoreksiju te opsjednutost ljudi raznim dijetama.

 

Dana 11. prosinca 2019. u jutarnjem terminu za učenike 2.d i 2.e razreda održana je tribina „Ovisničko ponašanje mladih“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koju je vodila mr.sc. Lucija Sabljić, socijalna pedagoginja zaposlena u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Učenici su aktivno sudjelovali te raspravljali o raznim ovisnostima, kao što su konzumiranje alkohola, cigareta i droga, ali i ovisnosti o računalnim igricama, internetu, klađenju i mladenačkim vezama.

 

 

Istoga dana u popodnevnom terminu učenici 1.a, 1.b, 1.e i 2.a imali su priliku prisustvovati kazališnoj predstavi „#Generacija“ u izvedbi kazališta Tirena. Predstava se  bavi utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života. Promatra se stvarnost u kojoj je ljudska interakcija uživo sve rjeđa. Kroz priču je prisutna Iskra, djevojka koja većinu vremena provodi online. Postavlja se pitanje kako svijet bezbrojnih opcija, u kojem su mladi sve manje u dodiru s fizičkom stvarnošću, utječe na pojedinca i kako se u tom svijetu nositi s emocijama.

 

 

Idućeg dana, 12. prosinca 2019. održano je još jedno interaktivno predavanje „Ovisnost o internetu – istina ili mit“ koje su održale socijalne pedagoginje Sabina Mandić, mag. i Sanja Radić Bursać, prof. s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Tijekom predavanja učenici su imali priliku porazgovarati o kojim točno sve ponašanjima možemo biti ovisni stavljajući naglasak na ovisnost o internetu koje je danas u velikom porastu kod mladih, što kaže statistika o tome te što je sve nasilje preko internete i kako se zaštititi od toga.

 

 

Za kraj obilježavanja, 13. prosinca 2019. maturanti su sudjelovali u parlaonici na temu „Legalizacija i dekriminalizacija lakih droga“. Učenici su podijeljeni u dvije grupe, afirmacijsku i negacijsku, progovarali o razlozima za i protiv legalizacije i dekriminalizacije lakih droga. Tijekom svojih izlaganja oslanjali su se na razne činjenice koje znaju o „lakim drogama“ te su iznosili podatke o broju zastupljenosti i konzumaciji takvih droga među mladima u Hrvatskoj i svijetu.