Završetak projekta “STEM na kvadrat”

Dana 19. kolovoza 2019. završen je projekt “STEM na kvadrat” koji se provodio u našoj školi od 20. kolovoza 2018., kao dio programa mobilnosti ERASMUS+ KA 1 (job shadowing). Nositeljice projekta, nastavnice kemije i biologije, prof. Snježana Liber i prof. Ivana Gambiroža su u listopadu 2018. i ožujku 2019. godine posjetile Prvu gimnaziju Maribor te nakratko postale dio njezinog kolektiva.

Tijekom svojih boravaka u Mariboru naše nastavnice su aktivno sudjelovale u nizu aktivnosti (o kojima je više bilo riječi u prethodnim objavama) s ciljem razvijanja nastave STEM područja. Novostečena znanja i iskustva koja su usvojile u razdobljima mobilnosti, nastavnice su nastojale implementirati u nastavu odmah po povratku u školu. Kao jedan od brojnih primjera svakako treba istaknuti projekt “STEM u akciji”, realiziran u sklopu Projektnog dana I. gimnazije, 7. svibnja 2019. godine. Tom su prilikom učenici na zagrebačkim jezerima Savica uzorkovali vodu i sediment. Dio učenika je provodio biološku, a dio učenika kemijsku analizu uzoraka.

                                         

Upotrebom kompleta za kolorimetrijsko i titrimetrijsko određivanje najvažnijih vodnih parametara te uz pomoć nastavnica, učenici su očitovali temperaturu vode, određivali karbonatnu tvrdoću vode, prisutnost dušika, prisutnost fosfora u vodi te mjerili pH, izrađivali preparate, mikroskopirali i determinirali vrste. Osim pronalaska brojnih biljnih i životinjskih vrsta (stjenice veslačice, vodenbuhe, maločetinaši) pomoću kojih su odredili stupanj čistoće vode, učenici su očekivano potvrdili pretpostavku kako voda na jezerima Savica nije za piće.  Svoje rezultate su zabilježili na radnim listićima na temelju kojih je izrađen video materijal prezentiran učenicima, ali i svim zainteresiranim posjetiteljima na Danu otvorenih vrata, 30. svibnja 2019. godine. Više o samom događaju dostupno je ovdje.

                                  

Uspoređivanjem uspjeha na provjerama znanja iz razdoblja prije i nakon provođenja projekta “STEM na kvadrat”, ispitivanjem zadovoljstva učenika kroz upitnike te pažljivom analizom povratnih informacije, prof. Gambiroža i Liber su došle do vrijednih zaključaka koji će, sigurni smo, biti važna smjernica u njihovom daljnjem radu i usavršavanju.

Tijekom svojih boravaka u Mariboru, nastavnice Gambiroža i Liber upoznale su se i s bogatim kulturno-povijesnim znamenitostima grada Maribora u pratnji mariborskih kolega. Izvrsna suradnja i zajednički provedeno vrijeme u ugodnoj i afirmativnoj atmosferi, rezultirali su daljnjim povezivanjem i rađanjem nove ideje o tome kako kroz zajedničku suradnju dodatno razvijati nastavu STEM područja. Ideja je razrađena i pretvorena u novi, dvogodišnji KA2 Erasmus+ projekt “STEM na treću’’ o kojem će, kako je najavljeno u prethodnim objavama, više riječi biti uskoro.

Nadamo se da će realizirani projekti, kao i oni čija realizacija tek slijedi, doprinijeti daljnjem razvoju nastave STEM područja u našoj školi, kao i daljnoj integraciji u suvremene europske obrazovne trendove. Također se nadamo da će naš primjer potaknuti i druge škole na sudjelovanje u međunarodnim projektima te ih motivirati na pridruživanje europskoj mreži razmjene znanja i vještina, a našim nastavnicama Liber i Gambiroža čestitamo na uspješno realiziranom projektu te želimo puno uspjeha u provedbi budućih!

       

 

O aktivnostima i tijeku projekta možete čitati u prethodnim objavama,  a više o samom programu Erasmus + možete pročitati ovdje