PLUS – ZAGREB FILM FESTIVAL, 11.-19. studenog 2017.

PLUS
– filmski program mladih za mlade –

ZAGREB FILM FESTIVAL, 11.-19. studenog 2017.

Četvrto izdanje programa PLUS donosi raznolike filmske naslove iz Europe koje je odabrao selekcijski žiri sastavljen od zagrebačkih srednjoškolaca. Program se i ove godine održava u kinu Europa uz bok s glavnim natjecateljskim programom, a peteročlani mladi žiri nagradit će najbolji film Nagradom mlade publike i novčanom nagradom u iznosu od 500EUR.

Projekcije se održavaju od ponedjeljka 13. do petka 17. studenog u 16 sati u velikoj dvorani kina Europa, a kako bi i publika bila upoznata s razlozima za odabir tih 5 filmova prije svake od projekcija jedan od selektora obrazložit će njihov odbir te ispričati što ih se posebno dojmilo u tom filmu te će napraviti uvod u film kako bi upotpunili filmski doživljaj mlade publike. Poslije projekcija publika će dobiti priliku kroz razgovor iznijeti svoja mišljenja i stavove o filmovima te sudjelovati u razgovoru o filmu.

Odabrani filmovi redom su namijenjeni mladima i donose priče o odrastanju i onome što odrastanje nosi. Dolaze iz Belgije, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske i Norveške, a do sada su ostvarili značajne uspjehe na svjetskim festivalima. Vode nas kroz različite priče, predstavljaju nam mnogo mladih likova koji odrastaju na suprotnim krajevima svijeta i u različitim okolnostima, ali sve ih povezuju problemi s kojima se svaka mlada osoba gdje god da odrasta može poistovjetiti.

Vjerujemo kako će i ove godine dovrana biti puna, neće nedostajati dobre zabave, žustre diskusije i s nestrpljenjem čekamo na proglašenje pobjednika programa PLUS!
Uz standardno odličan filmski program, program PLUS nudi i sljedeće pogodnosti:

  • Ulaznice po cijeni od 10 kuna uz gratis kokice
  • Festivalsku ulaznicu za svih 5 projekcija po cijeni od 35 kuna
  • Motivacija za gledanje i uvod u film prije svake projekcije
  • Materijali za profesore u pratnji
  • Projekcije u velikoj dvorani kina Europa, najstarija zagrebačka kinodvorana i zaštićeno kulturno dobro

ZA REZERVACIJU TERMINA OBRATITE SE NA:
plus@zagrebfilmfestival.com
ILI
LUCIA MATIĆ – 091 9052 035
KATARINA CRNČIĆ – 098 973 9464

RASPORED FILMSKIH PROJEKCIJA
Ponedjeljak, 13. studeni 2017.
Kino Europa, 16:00: Ljeto 1993.
Carla Simón / Španjolska, 2017, 96’

Obrazloženje selekcijskog žirija:

Film Ljeto 1993. redateljice Carle Simón istinita je priča o njezinom odrastanju bez roditelja. Bavi se pitanjima uklapanja u novu obitelj nakon gubitka svoje, suočavanjem s vlastitim emocijama, te prilagodbom na novo okruženje. S filmom se mogu povezati svi oni koji su se barem jednom u životu našli u situaciji gdje su se osjećali izgubljeno i neprihvaćeno te smo ga zato izabrali za prikazivanje na festivalu.

Sinopsis:

Ljeto je 1993. Nakon smrti majke, koja je bolovala od AIDS-a, šestogodišnja Frida odlazi živjeti na selo s ujakom Esteveom, ujnom Margom i njihovom malenom kćeri Annom. Seoski život izazov je za Fridu. U novom domu vrijeme kao da teče drukčije, a idilična priroda koja je okružuje tajanstvena joj je i strana. Povrh svega, dobila je i malenu sestru za koju treba brinuti dok se istovremeno pokušava nositi s novim emocijama, poput ljubomore. Majčina bolest tretira se poput sramotnog biljega o kojem nitko ne priča, te Fridu muči neznanje o uzroku njezine smrti. Prije nego ljeto završi, Frida i njezina nova obitelj morat će se naučiti prilagoditi jedni drugima, i naposljetku zavoljeti. Ljeto 1993. ovogodišnji je španjolski kandidat za Oscara.

Utorak, 14. studeni 2017.
Kino Europa, 16:00
Lares penatesque – IZVAN KONKURENCIJE
Filmska skupina Klasične gimanzije / Hrvatska, 2017, 19′

Grupa učenika Klasične gimnazije koja je maturirala 1949. godine sastaje se svaki drugi četvrtak u mjesecu u Maksimiru, a svoje uspomene čuva u razrednoj knjizi koja se iz godine u godinu nadopunjuje te danas broji više od 900 stranica. U filmu se prisjećaju svoje škole, profesora, đačkih spački, ljubavi i prijateljstava. Film su snimili učenici Klasične gimnazije, polaznici fakultativnog predmeta filmologija.

6. a 
Peter Modestij / Švedska, 2016, 61’

Obrazloženje selekcijskog žirija:

Film 6. a redatelja Petera Modestija ističe se svojim zanimljivim i neobičnim načinom snimanja, te prati temu nasilja među mladima s kojom se mnogi mogu poistovjetiti. Zbog glumačke improvizacije i spontanosti cijelog filma, graniči s dokumentarističkim žanrom. Nakon gledanja filma postajemo svjesni da se takve situacije događaju i u našoj svakodnevici. Ovaj film jednako je zanimljiv i za učenike i za profesore.

Sinopsis:

Roditelji učenika 6. a razreda dolaze na hitni sastanak kako bi riješili gorući problem. Jedine učenice prisutne na sastanku dvanaestogodišnje su Denise, Bella i Mina. Njih tri optužene su za zlostavljanje ostalih učenika, no one te optužbe odbacuju. U slijepoj želji da obrane svoju djecu, ljutiti roditelji nabacuju se međusobnim optužbama, razotkrivajući ružne strane ljudske prirode, a uskoro postaje jasno da se ni sama učiteljica možda nije dovoljno potrudila smiriti tenzije u razredu. Premijerno prikazan na festivalu u Berlinu, film 6. a bavi se pitanjima odgovornosti odraslog društva prema djeci, manjkavog školskog sustava, nedostatka autoriteta i važnosti međusobnog razumijevanja.

Srijeda, 15. studeni 2017.
Kino Europa, 16:00: Charlie
Rebekah Fortune / Ujedinjeno Kraljevstvo, 2017, 99’

Obrazloženje selekcijskog žirija:

Film Charlie pažljivo se dotiče teme transrodnosti u ranijoj dobi života jednog tinejdžera. Pokazuje posljedice koje takve promjene ostavljaju na samog pojedinca i okolinu u kojoj se nalazi. Kroz sugestivnu tehniku snimanja pomaže gledateljima simpatizirati se s likovima te na edukativan način šalje snažnu poruku o jednakosti među ljudima.

Sinopsis:

Nogomet je Charliejeva velika ljubav. Zahvaljujući impresivnom talentu, pred njime se nalazi svijetla nogometna budućnost. Njegov otac Paul u sinu vidi priliku za ispunjenje vlastitih propalih snova te ga ponosno bodri i usmjerava na putu prema karijeri profesionalnog sportaša. No Charlie krije veliku tajnu čiji pritisak više ne može podnijeti. On je, naime, djevojčica zarobljena u tijelu dječaka. Odluka da otkrije istinu i preuzme kontrolu nad vlastitim životom unijet će kaos u naoko skladnu obitelj i otuđiti Charlieja od oca i prijatelja. Ova dirljiva drama o predrasudama i prihvaćanju, ispričana s humorom, osvojila je srca festivalske publike. Film je u Edinburghu osvojio Nagradu publike, dok je u Zlínu proglašen najboljim filmom za mlade.

Četvrtak, 16. studeni 2017.
Kino Europa, 16:00: Vincent
Christophe Van Rompaey / Belgija, Francuska, 2016, 121’

Obrazloženje selekcijskog žirija:

Film Vincent bavi se teškom temom samoubojstva, no usprkos tome na zanimljiv način uklapa humor i komediju u sadržaj. Svojom dinamikom te intrigantnim i zanimljivim likovima u potpunosti zaokuplja pažnju gledatelja, te se pažljivo dotiče problema s kojima se ljudi suočavaju. Zbog načina prikazivanja takve teme izabrali smo ga za prikazivanje na ZFF Plus festivalu.
Sinopsis:

Humoristična drama o mladom Vincentu, 17-godišnjem suicidalnom ekologu koji izluđuje svoju obitelj nastojanjima da smanji njihov utjecaj na okoliš. Sili ih da prijeđu vegetarijansku prehranu, odbija koristiti grijanje u kući i pridružuje se opskurnim aktivističkim skupinama. Kada im u posjet dođe Vincentova teta Nikki koja je uvjerena da je dječakova opsesija povezana s pretjerano brižnom majkom, on je na prevaru nagovori da ga odvede sa sobom u Francusku. Zajedno kreću na ludo putovanje tijekom kojeg će se dvojac suočiti s nizom problema i putem se bolje upoznati. Vincent će otkriti da njegova vesela teta ipak nije sretna kako se na prvi pogled čini, a Nikki će shvatiti da s Vincentom i nije tako lako izaći na kraj.

Petak, 17. studeni 2017.
Kino Europa, 16:00: Lov na muhe
Izer Aliu / Norveška, Makedonija, 2016, 109’

Obrazloženje selekcijskog žirija:

Ugođaj u filmu Lov na muhe tipično je balkanski jer je radnja smještena u albansko selo u Makedoniji. Redatelj postiže ugođaj temom koja obuhvaća mladež, školstvo te socijlano-političku nepravdu, lokacijama u nama susjednoj Makedoniji te egzotičnom i živahnom glazbom koja savršeno prati sadržaj filma. Redatelj je pokazao inovativnost odabirom kadrova kao i ostalim filmskim izražajnim sredstvima.

Sinopsis:

Satirična drama o usponu i padu diktature smještena u prostor jedne učionice. Prvi je dan škole i upravo su završili lokalni izbori. Idealističnog učitelja Ghanija dočekuje vijest da je ostao bez posla jer nije glasao i time izrazio pripadnost pobjedničkoj stranci. Politički i etnički sukobi odražavaju se i u problematičnim odnosima među samim učenicima koji oponašaju stavove svojih roditelja. U očajničkom pokušaju da zadrži radno mjesto, Ghani učenike zaključava u učionicu kako bi ih prisilio da riješe sukob između svoja dva sela. Buran, tenzijama ispunjen dan koji slijedi prisilit će Ghanija da bira između vlastite egzistencije i osobnih uvjerenja. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu