Učenici I. gimnazije na jedan dan postali zastupnici u Europskom parlamentu

Debatno natjecanje zapravo je bilo simulacija rada Europskog parlamenta koje je organizirao sam Parlament u okviru europskog programa Euroscola, a gdje su debatni timovi raspravljali o istim onim temama kojima su tijekom 2013. godine svoju pažnju posvećivali zastupnici u Europskom parlamentu. Tako je i odlazak u Strasbourg bio puno više od običnog turističkog posjeta.

Dana 2. prosinca 2013. godine Europski parlament ugostio je 28 timova iz 28 zemalja članica Unije koji su sa sastojali od 24 učenika i njihovih nastavnika. Šestotinjak učenika razvrstano je u šest skupina, a svaka je skupina obradila jednu temu od velike europske važnosti te izabrala svog predstavnika koji je imao čast sjesti na mjesto predsjedavajućih u Parlamentu i iznijeti stajalište skupine o dodijeljenoj temi te dati svoj prijedlog novog zakona kojime bi se unaprijedila svakodnevnica više od 500 milijuna stanovnika Europske unije. Svakako valja istaknuti da je Hrvatska jedina zemlja koja se je uspjela izboriti za čak dva od ukupno šest mjesta predsjedavajućih te su učenici Mia Ereš (4.c) i Vjeran Pezdirc (3.c) ponosno govorili o vrlo složenim temama iza najvažnije europske govornice, Mia o budućnosti Europe i Europske unije, a Vjeran o problemu s imigrantima i migracijama s kojima je EU ozbiljno suočena. Učenici iz Hrvatske posebno su se istaknuli i brojim konstruktivnim pitanjima koja su postavili kako predstavnicima administracije EU tako i učenicima-zastupnicima za vrijeme rasprave na plenarnoj sjednici. Osim toga, dvoje naših učenika, Luka Naglić (4.d) i Hana Beraković (3.b) sa svojim su skupinama pokazali najviše znanja o samoj Europskoj uniji te su se plasirali u finale igre Eurogame u kojoj je skupina Luke Naglića i pobijedila.

Osim Europskog parlamenta, naši su učenici posjetili i Vijeće Europe te Međunarodni sud za ljudska prava, kao i kulturno-povijesne znamenitosti Strasbourga i Munchena. Kroz intenzivne pripreme za nastup u Europskom parlamentu učenike je pripremao mentor prof. Igor Lukić, a jezičnu pripremu učenika odradila je prof. Lana Kovač, koji su učenike ujedno i pratili na njihovoj europskoj avanturi.

Igor Lukić, prof.