Aktivnosti Crvenog križa u šk. god. 2009./2010.

DOBROVOLJNO DAVALAŠTVO KRVI

Prosinac je svake godine mjesec darivanja. Organiziraju se različite humanitarne akcije, a veće humanosti na djelu od darivanja krvi nema. Zato mi je osobito drago da su se i neki naši učenici četvrtih razreda 8. prosinca pridružili velikoj „obitelji „ dobrovoljnih darivatelja krvi. Krv su dali slijedeći učenici:

Iz 4.A  Sara Beljan            Iz 4.B  Hrvoje Bartolović
Denis Devčić                     Matea Dumančić
Fran Ivić                            Filip Kraljičković
Domagoj Korotaj             Krešimir Marić
Gojko Marković               Matija Mikec
Marko Radić                    Toni Petrović
Martina Ramljak             Matija Poje
Marina Rajsman              Luka Vučković
Marija Vlajić

Iz 4.C  Marina Gavran         Iz 4.D  Mislav Bilić
Ivona Jelić                        Luka Đukan
Martha Kelava                 Marko Mance
Matija Krolo                     Tomislav Vrdoljak
Silvio Nagj
Iva Pištelek

Iz 4.E   Hrvoje Miloloža
Filip Potkonjak
Jana Radić
Dorian Radmilović
Luka Škorak

Ukupno je dalo krv 33oje učenika i prof. Tea Prohaska.

Nažalost prvi put ove godine izostala je proljetna akcija davanja krvi. Razlozi koje je navela aktivistica Crvenog križa nisu baš bili uvjerljivi.
No, zato je bilo vrlo svečano na podjeli zahvalnica za prvo darivanje krvi održanoj u Starogradskoj vijećnici, 5. svibnja 2010. u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa. Zahvalnice za školu i sve učenike koji su u ovoj školskoj godini prvi put dali krv preuzela sam ja i učenik 4.D razreda, Marko Mance.

PRVA POMOĆ

I u ovoj školskoj godini kako je već uobičajeno, učenici drugih razreda koji su pokazali interes za edukaciju o pružanju prve pomoći, prisustvovali su kratkom tečaju u našoj školi. Tečaj je vodio dr. Igor Bićanić iz CK grada Zagreba uz pomoć naših učenika koji su proteklih godina vrlo uspješno sudjelovali na natjecanjima iz pružanja prve pomoći na svim razinama. Tečaju u školi prisustvovalo je 35 učenika. Između njih sam prema rezultatima na eliminacijskom testu odabrala 12 učenika od kojih je njih jedanaestero  prisustvovalo seminaru održanom od 1.2. do 3.2. 2010. godine u Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom. Na temelju zalaganja i sudjelovanja u svim praktičnim radovima, te rezultata izlučnog prednatjecanja koje je održano 26 veljače u školi, formirana je konačna ekipa prve pomoći u sastavu:
Ivo Franjić-2.a
Iva Garić-2.b – vođa ekipe
Iva Hižar-2.c
Boris Babić-2.c
Fran Šimac-2.e
Luka Topić-2.e
Prvi put u povijesti sudjelovanja I. gimnazije na natjecanjima u pružanju prve pomoći dobili smo ekipu pretežno muškog sastava.
Ova ekipa je na općinskom natjecanju održanom 20.3.osvojila 2. mjesto između
11 srednjih škola, te se plasirala na Gradsko natjecanje koje je održano 10. travnja 2010. godine. Plasman na Gradskom natjecanju ( među posljednjim ekipama ) bio je do sada najslabiji. Unatoč tome vjerujem da će i ovogodišnja ekipa biti od velike pomoći u edukaciji budućih.

  

 

                                                                                                             Povjerenik Crvenog križa:
Blaženka Božičević, prof