Međunarodno natjecanje Dabar

Škole iz Hrvatske (pa tako i naša škola) po prvi puta su sudjelovale u međunarodnom natjecanju Dabar (Bebras). Dabar je natjecanje koje promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima.

Sudjelovanjem u natjecanju želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji učenje i razvoj računalnog razmišljanja čine zanimljivijim i dinamičnijim. Dabar potiče razvoj računalnog razmišljanja kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara i Visokog učilišta Algebra, CARNeta te CROZ-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Natjecanje se odvijalo od 7. do 11. studenog 2016. na CARNetovom sustavu Loomen, uz obaveznu uporabu AAI korisničkih podataka @skole.hr.

Na natjecanje je u Republici Hrvatskoj prijavljeno više od 6000 sudionika čime smo jedna od najuspješnijih zemlja u prvoj godini natjecanja (uz SAD, Rusiju i Njemačku).

Učenici naše škole sudjelovali su u kategoriji GigaDabar, a najbolji među njima bio je Ivan Ivković iz 3. a.