Volonterski klub I. gimnazije

„Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“. Ghandi

Da bi promijenili svijet, najprije trebamo mijenjati sebe. To je nit vodilja članova kluba volontera I. gimnazije. Već dugi niz godina volonteri I. gimnazije sudjeluju u aktivnostima koje doprinose širenju svijesti o važnosti volontiranja u široj društvenoj zajednici. Svake godine broji sve više članova koji se rado odazivaju na različite volonterske akcije tijekom cijele školske godine.

Na početku svake školske godine učenicima se pruža šansa da sami napišu gdje bi htjeli volontirati pa se u skladu s tim pokušavaju organizirati akcije volontiranja. Neki učenici volontiraju i van škole, tako da ponekad imamo priliku volontirati i u njihovim klubovima ili udrugama. Tako smo primjerice zadnji put volontirali u konjičkom klubu u kojem volontira naša učenica 2. razreda gdje smo pomogli u čišćenju novog prostora za jahanje, a neki su po prvi put imali priliku jahati. Mjesto našeg volontiranja često je dječji vrtić Utrina gdje vrtićancima pomažemo u izrađivanju slikovnica, izradi maski ili božićnih ukrasa. Veliki interes volonteri iskazuju za volontiranje u skloništu za životinje Dumovec koji su nas već nekoliko puta rado primili, objasnili čime se točno bave i našim volonterima dali priliku volontirati šećući pse. Volonteri često volontiraju u Pučkoj kuhinji, Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, drže prezentacije o Volonterskom klubu u osnovnim i srednjim školama te se uključuju u različite humanitarne akcije u školi. Svake godine osim tradicionalnih aktivnosti u kojima sudjelujemo ostvarujemo suradnju i s drugim ustanovama s kojima realiziramo različite projekte.

Ove školske 2016./2017. godine članica i voditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije Martina Hodinj ušla je u uži krug finalista za Volonterski Oscar – godišnju nagradu za izniman volonterski doprinos na području grada Zagreba. Ona je ujedno i ta koja prenosi sve važne informacije preko društvene mreže Facebook o sastancima Kluba kao i informacije kada i gdje će se održati sljedeća volonterska akcija. Već nekoliko godina šira društvena zajednica prepoznaje zalaganje i trud volontera I. gimnazije. Dvije bivše učenice škole, članice Volonterskog kluba I. gimnazije – Marija Gašparović i Barbara Rubinić, dobile su 2012. i 2014. godine nagradu „Luka Ritz – nasilje nije hrabrost“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Isto tako, 2014. godine I. gimnazija je dobila i državnu nagradu za volontiranje odlukom Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva na koju smo posebno ponosni.

Uvijek kada uložimo svoje vrijeme i trud u neku aktivnost, očekujemo neku vanjsku nagradu razmišljajući kako će nam to biti najbolja motivacija za daljnji rad. Ponekad tako jest, ali prečesto zaboravljamo da je osjećaj zadovoljstva dok radimo nešto korisno najbolja nagrada i motivacija za daljnji rad. Jer na kraju, volontiranje najviše obogaćuje nas same. Volontiranje se ne plaća jer je neprocjenjivo! Mjerimo zato bogatstvo života ne u godinama našeg života, nego u količini života u tim godinama.

 

u.z. Aleksandra Huis, mag. psych

stručni suradnik – psiholog I. gimnazije