Goranka Marković

markovic.jpg

Rođena u Zagrebu u znaku strijelca. Nakon završenog studija geografije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1993. godine, započinje svoj nastavnički staž u Elektrotehničkoj školi – Zagreb. Jednu školsku godinu predaje geografiju i u Upravnoj i birotehničkoj školi u Zagrebu. Od 1995. godine radi kao nastavnica geografije u I. gimnaziji, a od 1996. do 2006. godine obnaša i dužnost voditeljice nastave. Godine 2003. promovirana je u zvanje profesora mentora.
Kao mentorica učenicima, svake godine sudjeluje na susretima (natjecanjima) geografa. Kao članica povjerenstava, niz godina sudjeluje u organizaciji i provedbi školskih, područnih i županijskih natjecanja iz geografije, a od školske godine 2001./2002. članica je Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja iz geografije. Od šk. god. 2006./2007.  članica je Državnog povjerenstva ekološkog kviza „Lijepa naša“.

Svoju ljubav prema nastavničkom pozivu i geografiji pokušava predočiti kroz udžbenike i nastavničke priručnike sudjelujući u njihovoj izradi. Koautorica je udžbenika za 8. razred te gimnazijskih udžbenika za 1., 2., 3. i 4. razred. Osim autorstva, u udžbeničkoj literaturi prisutna je i kao recenzent.
Od šk. god. 2002./2003. surađuje s Geografskim odsjekom PMF-a kao mentorica studentima, a od šk. god. 2005./2006. članica je povjerenstva za polaganje stručnih ispita. Tri godine obnašala je dužnost voditeljice Stručnog vijeća profesora geografije Grada Zagreba (za gimnazije).
Članica je Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva.
Kao tipičan strijelac voli sport, putovanja i zabavu. U slobodno vrijeme (kada ga nađe) planinari, fotografira, svira, slika ili se bavi sportom. Članica je prve postave profesorske odbojkaške ekipe i profesorske plivačke štafete I. gimnazije,  prvakinja i viceprvakinja I. gimnazije u badmintonu, viceprvakinja I. gimnazije u stolnom tenisu, članica uspješne profesorske ženske malonogometne ekipe, a po potrebi i trkačica na duge staze (sudjelovanje na Novogodišnjoj utrci u Varaždinu, na Zagrebačkom i Plitvičkom maratonu – 14 km i 7 km).
I mala tajna (vrijedno je znati) – jako voli kolače!