Škola u medijima

UČENICA MARTINA HODINJ – JEDNA OD NAJBOLJIH ZAGREBAČKIH VOLONTERA

U Večernjem listu objavljen je članak o najboljim volonterima u Zagrebu. Jedna od njih je naša maturantica, Martina Hodinj koja je ujedno i voditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije te je nominirana za Volonterskog Oskara 2016..

Cijeli članak možete pogledati ovdje.

Hrvatska radiotelevizija je u sklopu emisije Zagrebačka panorama napravila prilog o Martini Hodinj povodom njenog ulaska u finale za nagradu Volonterski Oscar. Prilog iz emisije možete pogledati ovdje.

Nova TV je u emisiji IN magazin napravila reportažu o nominiranim kandidatima za Volonterskog Oskara, između kojih je i naša učenica Martina Hodinj. Cijelu reportažu možete pogledati ovdje.

 

I. GIMNAZIJA – JEDNA OD SIGURNIH ŠKOLA

Novinarka Jutarnjeg lista u petak, 3. veljače je obilazila srednje škole Grada Zagreba te je napravila istraživanje koliko su srednje škole sigurne te sprečava li netko posjetitelje na ulazu u školu. Od deset posjećenih škola, I. gimnazija se pokazala kao sigurna škola. Na ulazu u školu novinarku je zaustavio portir te je pitao koga treba i objasnio joj da svi posjetitelji moraju reći koga trebaju i ostaviti svoje podatke.

Cijeli članka Jutarnjeg lista možete pročitati ovdje


BOŽIĆ U I. GIMNAZIJI

Kako su učenici i nastavnici dočekali kraj I. polugodišta u I. gimnaziji možete pogledati ovdje


I. GIMNAZIJA JE JEDNA OD 10 ZAGREBAČKIH SREDNJIH ŠKOLA KOJE UPISUJU NAJBOLJI UČENICI

Portal Srednja.hr objavio je članak u kojem se nalazi popis zagrebačkih srednjih škola koje su prošle školske godine upisivali najbolji učenici. Među 10 srednjih škola je i I. gimnazija.

Cijeli članak objavljen na portalu možete pogledati ovdje.


SPIKAONICA – “Ima li zabave bez alkohola?”

U srijedu, 30. ožujka u I. gimnaziji se održala spikaonica u organizaciji Večernjeg lista, Gradskog ureda za zdravstvo, Hrvatskog debatnog društva i portala Ordinacija.hr. Kroz debatu učenici škole imali su priliku raspravljati na temu “Ima li zabave bez alkohola?”.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.


22. KAP DOBROTE

Tijekom dva dana humanitarnog sajma „Kap dobrote“ naši su učenici, nastavnici, tehničko osoblje škole, Volonterski klub i gosti iz Slovenije predstavljanjem pojedinih zemalja, prodajom svojih proizvoda te zajedničkim trudom i zalaganjem prikupili ukupno 39, 010 kn. Sav prikupljeni iznos ide u školske fondove, Fond solidarnosti i Fond izvrsnosti. Čestitke i zahvala svima koji su sudjelovali i još jednom pokazali poduzetnički duh i entuzijazam za sudjelovanjem u ovoj manifestaciji!

Članak u Večernjem listu (18. ožujka) posvećen 22. humanitarnoj akciji “Kap dobrote” možete pročitati ovdje


U I. GIMNAZIJI OTVORENA “ZELENA KNJIŽNICA”

U I. gimnaziji 17. studenoga 2015. svečano je otvorena Zelena knjižnica. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode u školskoj knjižnici postavljena je polica gdje se nalaze razne knjige i brošure u kojima se nalaze osnovne informacije o energetskoj efikasnosti, energetski efikasnim proizvodima i sustavima te njihovoj primjeni u kućanstvu, kao i savjeti za promjenu ponašanja u cilju odgovornijeg korištenja energije, članci na temu zaštite okoliša, recikliranja i sl..

I. gimnazija je jedna od 15 škola koje su odabarane za uključivanje u projekt otvaranja Zelenih knjižnica u  javnim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Članak objavljen 19. studenoga u 24 sata možete pogledati ovdje


KAP DOBROTE I. GIMNAZIJE U MEDIJIMA

RADIO SLJEME „ S mjesta u eter“

U utorak 24.3.2015. u emisiji novinarke Radio Sljemena Sanje Brajković „S mjesta u eter“  gostovali su naši „poduzetnici“  Marija Banek i Dario Varošanec, prof. Igor Lukić i psihologinja Vlasta Lukačević te najavili niz zanimljivosti povodom 21. humanitarne akcije I. gimnazije Kap dobrote.

HRVATSKA TELEVIZIJA 2. program „Kod Sunca u 6“

U srijedu 25.3.2015. povodom odvijanja 21. humanitarne akcije „Kap dobrote“ u emisiji „Kod Sunca u 6“ gostovale su naše „poduzetnice“ Maša Petranović, Matea Ježić, voditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije Barbara Rubinić i psihologinja Vlasta Lukačević te najavile brojna događanja i goste u našoj humanitarnoj manifestaciji  „21. županija – humanitarna gastromanija“.

HRVATSKA TELEVIZIJA – 1. program „Hrvatska uživo“

O pravoj atmosferi  s 21.humanitarnog događanja „Kap dobrote“ pogledajte na linku emisije „Hrvatska uživo“ koja se emitirala u petak 27.3.2015.

http://www.hrt.hr/enz/hrvatska-uzivo/278002/

ČLANAK U VEČERNJEM LISTU – SUBOTA, 28.3.2015., RUBRIKA „Heroj ulice“

Članak možete pročitati ovdje

ČLANAK NA WEB STRANICI KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Članak možete pogledati na linku

http://www.kazup.hr/o-zupaniji/gospodarstvo/turizam/52-clanci/2236-karlovacka-zupanija-na-humanitarnoj-akciji-kap-dobrote.html

PORTAL SREDNJA.HR

Humanitarnu akciju “Kap dobrote” popratio je i portal srednja.hr.

Članak možete pročitati na linku: http://www.srednja.hr/Novosti/Hrvatska/Ucenici-1-gimnazije-prikupili-vise-od-33-tisuce-kuna-za-kolege-slabijeg-imovinskog-statusa#ad-image-0

WEB PORTAL VOLONTIRAM.INFO

Članak možete pogledati na linku  http://volontiram.info/skole/volonterske-akcije/item/363-humanitarna-akcija-1-gimnazije


VODITELJICA VOLONTERSKOG KLUBA BARBARA RUBINIĆ PROGLAŠENA COSMO HUMANITARKOM GODINE!

Na proslavi 17 . rođendana časopisa Cosmopolitan , u četvrtak 26.3.2015. god. voditeljica Barbara Rubinić je sudjelovala na svečanom proglašenju i dodjeli nagrada časopisa Cosmopolitan. Podsjetimo, Barbara je, s preko 700 odrađenih volonterskih sati u prošloj godini, u konkurenciji s još tri kandidatkinje u kategoriji „Veliko srce“ osvojila prestižan naslov Cosmo humanitarke godine na natječaju  „Ja sam više od selfieja“ čiju nagradu je pratila tvrtka Hewlett Packard. Više na:

http://www.cosmopolitan.hr/clanci/postani-cosmo-djevojka/kad-cosmopolitan-slavi-17-rodendan

Članak o Barbari u novom broju Cosmopolitana možete pročitati ovdje


JAVNA DEBATA “SPOLNA ODGOVORNOST ILI APSTINENCIJA”

U prostorima škole, 11. veljače 2015., održala se prva u nizu “spikaonica”, javna debata “Spolna odgovornost ili apstinencija”. Uz debatante DK Krvoločne Visibabe iz I. gimnazije sudjelovali su i ambasadori Iva Šulentić i Hrvoje Šalković uz stručnjake dr. Kuzman i dr. Lepušić. Hrvatsko debatno društvo u suorganizaciji s Večernjim listom, Ministarstvom zdravlja i ostalima organizira “spikaonice” kojima je cilj rasprava i podizanje medijske svijesti o HPV-u. Ovom prigodom u publici su bili učenici i njihovi razrednici koji su “škakljivu” temu povezali sa Zdravstvenim odgojem te su istaknuli kako im je bilo jako zanimljivo i svakako poučno.

Više o održanoj “spikaonici” možete pročitati u sljedećim člancima:

1. Vox feminae.net

2. Ordinacija.hr

3. Pregled slika- Pixell

Kroz ciklus javnih debata mladi uz stručnjake progovaraju o spolnom zdravlju pod okriljem projekta “HPV- spikaš o svemu, spikaj i o njemu”. Svake srijede će srednje škole ugostiti predavače kako bi u raspravi sa stručnjacima, debatantima i publikom utjecali na svijest mladih o ovoj temi i otvorili medijski prostor za raspravu.


POSLUŠAJTE VOLONTERE PRVE U RADIO EMISIJU HR1 „IZVAN OKVIRA“

Novinarka Hrvatskog radija Ivana Sučić napravila je intervju s članicama Volonterskog kluba I. gimnazije Barbarom Rubinić (4.e), Marijom Paštrović i Martinom Hodinj (2.f) o važnosti promicanja volonterskog angažmana kroz obrazovni sustav. Emisija je emitirana na HR1 u utorak 23.12.2014.god. i možete je poslušati na:

http://radio.hrt.hr/ep/izvan-okvira/92571/


VOLONTERI PRVE RADNO I SVEČANO PROSLAVILI MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

Povodom obilježavanja 5.12. – Međunarodnog dana volontera, Volonterski klub I. gimnazije organizirao je tijekom prosinca niz događanja:

„SLATKIŠI PRVE ZA DJECU CARITASA“

U humanitarnoj akciji „Slatkiši Prve za djecu Caritasa“, u kojoj I. gimnazija sudjeluje već zadnje tri godine,  u razdoblju od 1.- 3. 12. 2014. god. prikupljen je rekordan  broj slatkiša: čak preko 630 pakiranja bombona, čokolada, keksa! Akciji su se odazvali gotovo svi razredi škole, a svojim doprinosom su se istaknuli učenici 2.f, 2.d, 2.c, 4.e,  1.a i 1.b. Veliko hvala svima u ime mališana i sv. Nikole! Pročitajte zahvalu Caritasa I. gimnaziji na

http://www.czn.hr/Vijesti/CijelaVijest.aspx?VijestID=1232

ZAHVALNICA I. GIMNAZIJI  NA PROVEDBI HUMANIRATNE AKCIJE POMOĆI DJECI TANZANIJE „ČAŠA VODE ZA DJECU MAGOGA“

U četvrtak 4.12.2014. god. predsjednica humanitarne udruge „Gledati srcem“ gđa.  Sanja Sansović održala  je za učenike škole prezentaciju međunarodnog projekta„Čaša vode za djecu Magoga“, a volonteri su organizirali volonterski štand  s kutijicama za prikupljanje pomoći za izgradnju bunara za djecu u Tanzaniji. Hvala svima koji su doprinijeli uspjehu akcije, posebno učenicima 2.f, 4.e , 1.c i 1.a  razreda. Akcija traje do utorka 23.12.2014. Pridružite se!

U NAŠOJ ŠKOLI, PO TREĆI PUT USPJEŠNO PROVEDENA  BOŽIĆNA HUMANITARNA AKCIJA „ZA 1000 RADOSTI – Sve je moguće!“

Već treću godinu za redom Volonterski klub I. gimnazije, u suradnji s Hrvatskim Caritasom, tijekom prosinca provodi humanitarnu akciju pomoći osobama i  obiteljima u potrebi prodajom  narukvica prijateljstva s porukama nade. Dio prikupljenih sredstava ide u Fond solidarnosti naše škole. U akciji su sudjelovali svi razredi, a svojim prilozima su se posebno istaknuli učenici 4.e, 3.e, 2.c i 1.b. Akcija je krenula na Međunarodni dan volontera 5.12.2014 i traje do utorka 23.12.2014.  Pridružite se!

VOLONTERSKI KLUB I. GIMNAZIJE OSVOJIO PRIZNANJE VOLONTERSKOG CENTRA ZAGREB!

Povodom Međunarodnog dana volontera u petak 5.12.2014. god. na Volontarijadi, ravnateljica  Dunja Marušić Brezetić  je primila priznanje Volonterskog centar Zagreb (VCZ)  I. gimnaziji za dugogodišnji rad i djelovanje Volonterskog kluba te izniman doprinos promociji i razvoju volonterstva u srednjim školama  u RH.

Tom prilikom je krenula internet i FB kampanja VCZ-a „VIV –Very Important Volunteers: Generacija 2014“ u kojoj je VCZ nominirao ispred I. gimnazije voditeljicu Volonterskog kluba Barbara Rubinić i koordinatoricu Volonterskog kluba I. gimnazije Vlasta Lukačević, prof.

https://hr-hr.facebook.com/volonterskicentarzagreb

http://www.vcz.hr/volonteri/crtice-iz-volonterskog-zivota/viv-generacija-2014-barbara-rubinic/

http://www.vcz.hr/volonteri/crtice-iz-volonterskog-zivota/viv-generacija-2014-vlasta-lukacevic/

BOŽIĆNA PRIREDBA VOLONTERA PRVE U DOMU ZA STARIJE OSOBE SV. ANA – NOVI ZAGREB

U utorak 9.12.2014. god. volonteri  naše škole posjetili su po prvi put Dom za starije osobe sv. Ana u Novom Zagrebu. Uz prof. Francuza i prof. Brcka održali su Božićnu priredbu za više od 50 štićenika Doma te pjesmama izmamili i suze i osmijeh na njihova lica. U znak zahvale, ravnateljica Doma je darovala I. gimnaziji keramičku skulpturu njihove keramičarske skupine.

NOVA GENERACIJA VOLONTERA PRVE SU UKLJUIČILA U RAD U PUČKOJ KUHINJI

U ponedjeljak 8. 12. 2014. učenici 1.b razreda Andrea, Lovro, Nikolina i  Kristina su se pridružili voditeljici Volonterskog kluba  Barbari Rubinić i pomagali beskućnicima Zagreba volontirajući u Pučkoj kuhinji Majke Tereze. U petak 12.12. 2014.god.volonterke 4.e Barbara, Marija, Helena i Anamarija su, nakon svečane dodjele nagrade Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva I. gimnaziji „Otisak srca“ u muzeju Mimara, provele popodne volontirajući u Pučkoj kuhinji. Čestitamo volonterima  na nesebičnom angažmanu!


I. GIMNAZIJA OSVOJILA DRŽAVNU NAGRADU VLADE RH ZA VOLONTERSTVO!

Povodom Međunarodnog dana  volontera, u  petak 5.12. 2014. u prostoru Vlade RH, održana je svečana dodjela Državne nagrade  za volonterstvo I. gimnaziji kao organizatoru volontiranja u 2014. god.

Tu najvišu nagradu koja se u području volonterstva  dodjeljuje u Republici Hrvatskoj uručila je ravnateljici I. gimnazije Dunji Marušić Brezetić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Prilikom primanja tog prestižnog priznanja, ravnateljica se zahvalila i naglasila da volontersko djelovanja I. gimnazije, preko humanitarnog sajma „Kap dobrote“  traje već punih 20 god., a Volonterski klub škole, osnovan na inicijativu učenika  2007. god.,  postao je  glavni pokretač  i nositelj volonterskih i humanitarnih  događanja u školi.

Članak objavljen na mrežnim stranicama Vlade Republike Hrvatske možete pogledati ovdje


POSLUŠAJTE O VOLONTERSKOM KLUBU I. GIMNAZIJE U EMISIJI RADIO MARTINA

Tijekom obilježavanja 160. godišnjice I. gimnazije 26.11.2014 god.  snimljen je intervju s volonterima I. gimnazije povodom osvajanja nagrade Grada Zagreba „Luka Ritz – nasilje nije hrabrost“ voditeljice Volonterskog kluba (VK) Barbare Rubinić.  Snimku razgovora s ravnateljicom Dunjom Marušić Brezetić, koordinatoricom Volonterskog kluba Vlastom Lukačević, voditeljicom VK Barbarom Rubinić, te volonterkama 2.c razreda Larom Paunović, Marijom Magdalenom Šolčić i Valentinom Šalić možete poslušati na: http://www32.zippyshare.com/v/98166430/file.html


ODRŽANA SVEČANA DODJELA NAGRADE GRADA ZAGREBA „LUKA RITZ  – NASILJE NIJE HRABROST“ VODITELJICI VOLONTERSKOG KLUBA BARBARI RUBINIĆ

U nedjelju 16. 11.2014. god. povodom Međunarodnog dana tolerancije u Staroj gradskoj vijećnici održana je svečana dodjela nagrade Grada Zagreba „Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost“ za 2014 . god. Na svečanosti kojoj se nazočili i roditelji Luke Ritza, nagrade uručili zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Šveljak i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor posthumno učeniku osnovne škole Luki Mihaliću  i našoj Barbari Rubinić, učenici  4.e razreda i voditeljici Volonterskog kluba I. gimnazije, kao priznanje za izniman doprinos  u humanitarnom i volonterskom angažmanu,

Čestitamo Barbari i volonterima I. gimnazije na ovom iznimnom uspjehu!

Više o dodjeli možete pogledati i/ili pročitati na:

članak objavljen u Večernjem listu 15. studenoga 2014.

http://jaskadanas.hr/Info/Clanak/1804/jaskanka-dobila-nagradu-luka-ritz.aspx

http://vijesti.hrt.hr/dodjela-nagrade-luka-ritz-nasilje-nije-hrabrost

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/luka-mihalic-i-barbara-rubinic-dobitnici-nagrade-luka-ritz—361063.html

http://www.hrt.hr/enz/dnevnik/

http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/1408503/luka-mihalic-i-barbara-rubinic-dobitnici-nagrade-luka-ritz/

http://www.index.hr/vijesti/clanak/barbara-i-luka–dobitnici-nagrade-luka-ritz–nasilje-nije-hrabrost/784358.aspx

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=71337

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/mladi-dobitnici-nagrada-iskazali-se-pozrtvovnoscu-973771

http://www.24sata.hr/news/nagradu-luka-ritz-dodijelili-su-posthumno-luki-mihalicu-393887

http://www.jutarnji.hr/nagrada-luka-ritz-dobili-su-je-volonterka-barbara-rubinic-i-posthumno-hrabri-luka-mihalic/1236783/


POSEBNO PRIZNANJE GRADA JASTREBARSKOG  VODITELJICI VOLONTERSKOG KLUBA BARBARI RUBINIĆ

U srijedu 12.11.2014. god. Grad Jastrebarsko dodijelio je  Posebno priznanje gradonačelnika svojoj stanovnici Barbari Rubinić, učenici I. gimnazije i voditeljici Volonterskog kluba I. gimnazije za nesebičan volonterski angažman.

Naime, Barbara je već niz godina volonterski angažirana unutar svoje obitelji kroz humanitarne projekte „Marijini obroci“– globalni pokret koji je krenuo  2002. i svakodnevno hrani preko 920 000 djece u 13 zemalja  diljem Afrike, Azije i dr.

Kao voditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije, Barbara je, između niza ostalih obveza i aktivnosti,  zajedno s Lucijom Bakšić, bivšom učenicom I. gimnazije, održala 2. i 23.10.2014. dvije prezentacije pod nazivom „Osmijeh koji znači sve“ o Volonterskom klubu I. gimnazije i svom volonterskom iskustvu za učenike Srednje škole Jastrebarsko i time potaknula inicijativu za osnivanjem Volonterskog kluba u toj školi.

Tom prigodom, Barbara i Lucija su 18. 10.2014. gostovale  na Radio Jaski u emisiji o mladima  „Koraci“ koju možete poslušati na:

http://www.mixcloud.com/radiojaska/koraci-18102014/


OBJAVLJEN INTERVJU S VODITELJICOM VOLONTERSKOG KLUBA I. GIMNAZIJE U ČASOPISU GLORIJA

Povodom osvajanja nagrade Grada Zagreba „Luka Ritz- nasilje nije hrabrost“,  novinarka časopisa Glorija, razgovarala je s učenicom 4.e razreda i voditeljicom Volonterskog kluba I. gimnazije Barbarom Rubinić. Više o Barbarinom nesebičnom volonterskom angažmanu možete pročitati  reportaži objavljenoj u časopisu Glorija, br. 1031 od 9. 10. 2014. god.


VOLONTERSKI KLUB I. GIMNAZIJE SUDJELOVAO NA NACIONALNOJ KONFERENCIJI O VOLONTERSTVU “POKRENI SEBE, POKRENI SVIJET”

Ponedjeljak 22.9.2014. god. predstavnice Volonterskog kluba I. gimnazije Barbara Rubinić i Marija Paštrović  (4.e) sudjelovale su na Konferenciji o volontiranju  „Pokreni sebe, pokreni svijet“.Također, bivša učenica i voditeljica VK Marija Gašparović , pozvana od strane Volonterskog centra Zagreb , predstavila je svoje bogato volontersko iskustvo tijekom školovanja u I. gimnaziji za preko stotinu sudionika Konferencije s područja cijele Hrvatske.

Promotivni plakat VK naše škole i fotografije s motivima naših volonterskih aktivnosti bile su sastavni dio postavljene izložbe „Galerija iskustva“.

Osim toga,  Volonterski klub I. gimnazije prikazan je kao primjer dobre prakse u novom Priručniku o volontiranju za srednjoškolce „Generacija za V“, a uspješno sudjelovanje naše škole ukampanji „Hrvatska volontira 2014“ zabilježeno je u istoimenom video uratku u produkciji Fade in-a  koji možete pogledati na: http://vimeo.com/104966182

Čestitamo volonterima i zahvaljujemo svima koji svojim sudjelovanjem  u volonterskim akcija doprinose uspjehu i prepoznatljivost Volonterskog kluba  I. gimnazije!


I. GIMNAZIJA DOBILA PRIZNANJE ZA EKO AKCIJU U SKLOPU DM GREEN CITY PROJECTA

Ekološka inicijativa dm green city project završila je dodjelom priznanja za osam projekata koji su prema ocjeni žirija najviše doprinijeli zaštiti okoliša. Na svečanoj dodjeli, održanoj 17. lipnja u hotelu Westin, nagrade je uručio zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, ujedno i predsjednik stručnog žirija, Hrvoje Dokoza.

Tako je I. gimnazija dobila priznanje za akciju prikupljanja plastičnih boca i doniranja povrata štićenicima bolnice u Gornjoj Bistri.

Cijeli članak možete pročitati ovdje

Fotografije s dodjele priznanja možete pogledati ovdje


VOLONTERI I UČENICI  I. GIMNAZIJE U RADIO EMISIJUI HR „HRVATIMA IZVAN DOMOVINE“

U četvrtak 29. 5. 2014. god. u emisiji Hrvatskog radija 1 programa urednice  Majde Ivković „Hrvatima izvan domovine“ gostovali su volonteri s međunarodnim volonterskim iskustvom u Keniji  (Ana Josipović, Sirotište Mali dom) i Rwandi (Filip Volarević i Maksimilijan Šimunić, IB XV. gim.). koje je Volonterski klub I. gimnazije ugostio  19.5.2014. god. u okviru aktivnosti organiziranih povodom sudjelovanja u manifestaciji „Hrvatska volontira 2014!“.

Snimku zanimljivog razgovora s volonterima i učenicima naše škole možete poslušati na: http://radio.hrt.hr/aod/29052014/68797/


O VOLONTERSKOM  KLUBU I. GIMNAZIJE U EMISIJI HTV-a  „PUTEM EU FONDOVA“

U utorak 27.5.2014. god. na programu HTV 1 u emisiji „Putem EU fondova“ mogli ste pogledati reportažu o Volonterskom klubu I. gimnazije  i njihovim pripremama za brojne aktivnosti kojima su se, u okviru suradnje  na EU projektu Volonterskog centra Zagreb „Pokreni sebe, promijeni svijet!“, pridružili  manifestaciji  „Hrvatska volontira 2014!“  već treću godinu za redom.

Izjave naših volonterki Barbare Rubinić i Matije Ricov, učenica 3.e razreda i snimku emisije možete pogledati na: http://www.youtube.com/user/PutemEUfondova ili http://www.youtube.com/watch?v=JVnTXnlLe1U&list=PLD8x2dKXbYmAeAJGoWi377Xxcjtr7J3R6&index=5


10 najboljih škola na državnoj maturi

I. gimnazija je među 10 najboljih škola na državnoj maturi, ali najbolje rangirana gimnazija s isključivo općim programom! Zanimljivo je da je od deset najboljih čak sedam iz Zagreba, dvije su iz Splita i jedna iz Čakovca, a sve te škole proteklih su se godina spominjale kao najbolje u Hrvatskoj. Svaka je od njih proteklih godina imala maturante koji su neki od obveznih ili izbornih predmeta na državnoj maturi riješili sto posto.

Cijeli članak možete pročitati ovdje!


19. Humanitarna akcija “Kap dobrote”

 

Humanitarnom akcijom Kap dobrote obogatio se Fond solidarnosti I. gimnazije za 23.279,75 kuna! Čestitka i zahvala svima na sudjelovanju!

Članak o humanitarnoj akciji u Večernjem listu možete pogledati ovdje

Reportažu o akciji u emisiji Obrtnik i partner možete pogledati ovdje


O USPJESIMA VOLONTERSKOG KLUBA I. GIMNAZIJE PIŠU ŠKOLSKE NOVINE

U Školskim novinama od 4. veljače 2014. god . br. 4 možete pročitati zanimljivi članak novinara Branka Nađa o uspjesima Volonterskog kluba I. gimnazije.

Povod za razgovor s aktivnom volonterkom i suvoditeljicom Volonterskog kluba  Barbarom Rubinić (3.e) i koordinatoricom Volonterskog kluba Vlastom Lukačević, prof. bio je sudjelovanje i doprinos naših volontera u kvalitativnom znanstvenom istraživanju Foruma za slobodu odgoja „ Da sam je netko!“ u obliku fokus grupa i radionica za učenike.


Učenici I. gimnazije kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić primio je u Gradskoj upravi maturante I. gimnazije, polaznike fakultativne nastave iz Politike i gospodarstva, koji su došli u pratnji profesorice Zlate Paštar. Susret je organiziran na inicijativu učenika, kako bi se u sklopu terenske nastave – posjete važnim institucijama i tijelima – na licu mjesta upoznali s načinom njihova funkcioniranja.
U opuštenoj atmosferi, gradonačelnik je rado odgovarao na brojna učenička pitanja, pa ih je tako upoznao s planovima za gradnju tramvajske pruge od Kvaternikovog trga do Zračne luke i s projektom izmiještanja trešnjevačke remize na rubni dio grada, a goste je zanimalo i ustrojstvo Gradske uprave, način rada Gradonačelnika, problem nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu, te među ostalim, uređenje zelene površine pored novozagrebačke Mamutice i uređenje Trga Pravde. Posebna tema bila su napuštena industrijska postrojenja kao zgrade Paromlina i kompleks Badel.

Uz napomenu da budu uporni i ustrajni, kako na fakultetu, tako i u životu, gradonačelnik je svojim mladim gostima savjetovao da se, ako se namjeravaju baviti politikom, što prije uključe u javni život.

Suradnici gradonačelnika, zamjenica Sandra Švaljek, pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić i posebna viša savjetnica Biserka Bucković, upoznali su goste s ustrojstvom i funkcioniranjem grada i gradskih službi.

Članak je preuzet sa službene stranice Grada Zagreba http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=60603


Volonterski klub I. gimnazije u emisiji “Hrvatska uživo”

Voditeljica Volonterskog kluba, Marija Gašparović, sudjelovala je u ponedjeljak 13.1.2014. godine u emisiji HTV1 „Hrvatska uživo“. Govorila je o svom iskustvu volontiranja, osvojenom priznaju na prošlogodišnjem natječaju Volonterskog centra Zagreb – Volonterski Oskar te brojnim  vrijednim aktivnostima Volonterskog kluba I. gimnazije. Cijelu emisiju možete pogledati na poveznici http://www.hrt.hr/enz/hrvatska-uzivo/231936/


Volonterski klub I. gimnazije na hokejaškoj utakmici

Članovi Volonterskog kluba I. gimnazije dobili su priliku prisustvovati 27.12.2013. godine na utakmici između KHL Medveščak Zagreb i Dinama MSK. Voditeljica Volonterskog kluba Marija Gašparović imala je čast da kao aktivna volonterka I. gimnazije, bacanjem paka otvori utakmicu.


Predstavljen projekt “Škola poduzetničke konkurentnosti na tržištu rada za gimnazijalce

U srijedu, 20.11.2013.,  predstavljen je projekt ‘Škola poduzetničke konkurentnosti na tržištu rada za gimnazijalce’ na kojem je sudjelovao i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Škola poduzetničke konkurentnosti na tržištu rada za gimnazijalce projekt je koji je osmislila i provodi I. gimnazija u partnerstvu s Drugom ekonomskom školom  s ciljem unaprjeđenja hrvatske obrazovne svakodnevnice i davanja potpore razvoju Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. U projektu je riječ o socijalnom poduzetništvu koje u obzir uzima društvenu odgovornost tvrtki prema zajednici, visoka etička načela u poslovanju, kao i intenzivnu brigu za okoliš, zaštitu ljudskih prava i sveopću dobrobit zajednice i društva.

Članak objavljen na mrežnim stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta

Projekt predstavljen u dnevniku Nove tv pod nazivom “Drugačija generacija poduzetnika: Učiti će ih kako ne treba”


ZANIMLJIVA REPORTAŽA O VOLONTERIMA I. GIMNAZIJE NA JABUKA.TV

U ponedjeljak  23. 9.2013.god. u emisiji novinarke i urednice Gorane Banjeglav „Kad bi svi“ prikazana je zanimljiva reportaža o vrijednim aktivnostima članova Volonterskog kluba I. gimnazije.

Sa snimanja volontera za jabuku.tv tijekom prezentacije slobodnim aktivnosti učenicima prvih razreda I. gimnazije

POGLEDAJTE emisiju na:

http://www.youtube.com/watch?v=VcViBEJT0pg&feature=c4-overview&list=UUCSma93dQJX1y98csmntQyQ


VOLONTERI I. GIMNAZIJE U EMISIJ HRVATSKOG RADIJA  „UMIJEĆE ODRASTANJA“

U ponedjeljak 23.9.2013. god. volonteri I. gimnazije Iva, Barbara, Matija, Stela, Patricija, Darjan i Marija gostovali su u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija urednice Majde Makovec  Joksimović „Umijeće odrastanja“. Podijelili su svoja brojna  i dragocjena volonterska iskustva, te najavili aktivnosti kojima se I. gimnazija, po drugi put,  pridružila kampanji „Hrvatska volontira!“ i obilježavanju Svjetskog dana mira u subotu 21.9.2013.god.

POSLUŠAJTE naše volontere na: http://radio.hrt.hr/aod/volonterstvo/35958/


VOLONTERKA JELENA MANDIĆ GOSTOVALA U EMISIJI HRVATSKOG RADIJA  „NIŠTA NEVAŽNO“

U petak, 20.9.2013.god. volonterka I. gimnazije Jelena Mandić uspješno je gostovala u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija urednika Gorana Kušeca i Ivane Sučić „Ništa nevažno“ vezano uz najavu zbivanja i sudjelovanja naše škole unutar kampanje „Hrvatska volontira!“ .

Više na: http://radio.hrt.hr/ep/nista-nevazno/35985/


„Mladi volonteri postali brend I. gimnazije“ (Večernji list)

„Junacima kvarta“ u subotnjem broju Večernjeg lista od 7.9.2013.  proglašeni su volonteri I. gimnazije. Zanimljivi članak o njihovim aktivnostima i uspjesima možete pročitati pod:

http://www.vecernji.hr/zagreb/mladi-volonteri-postali-su-brend-i-gimnazije-clanak-609639


Povijesni uspjeh I. gimnazije

I. gimnazija osvojila posjet Europskom parlamentu u Strasbourgu U debatnom natjecanju koje se je održalo 8.6.2013.

Tim I. gimnazije sastavljen od Mie Ereš, Luke Naglića, Lucije Grubišić, Luke Marića i Rine Salamunić, a pod mentorstvom profesora Igora Lukića, ostvario je izvanredni rezultat te se  plasirao na europsko natjecanje u debati koje će se održati u studenom 2013. u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Time je I. gimnazija zasluženo dobila čast predstavljati Hrvatsku i sebe kao školu u najvažnijoj instituciji Europske unije u kojoj će se u studenom okupiti oko 600 učenika iz svih zemalja Unije.

Nakon napornih priprema koje su uključivale detaljno upoznavanje s poviješću i strukturom Europske unije, njezinim politikama i strategijama djelovanja te proučavanja povijesti i rada Europskog parlamenta, trud naših učenika i mentora je bio prepoznat te je govor debatnog tima I. gimnazije o europskoj politici zaštite potrošača oborio s nogu ugledne članove žirija među kojima su sjedili i predstavnici ministarstava, Europske unije kao i novoizabrani hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Zahvaljujući velikom trudu predstavnika naše škole tim od 24 učenika i 2 nastavnika posjetit će Europski parlament, a naša škola dobila je još jednu potvrdu svoje izvrsnosti te se je ponovno uvrstila među najuglednije škole u Hrvatskoj.


U sklopu projekta ‘Kultura turizma’ 1.gimnazija je organizirala treću po redu Biciklijadu 04.svibnja od 9.30 sati pod nazivom Tour de Novi Zagreb. Ovaj sportski i turistički događaj su popratili člancima u tiskovnom izdanju ovi listovi:


U srijedu 27.2.2013. voditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije Marija Gašparović je gostovala i uspješno predstavila našu školu na Prvom programu Hrvatskog radija u emisiji „Ujutro Prvi: Civilno društvo“ povodom osvajanja treće nagrade Volonterskog Oskara za 2012.  Uz našu Mariju, u emisiji urednice Snježane Miljak, gostavale su Nikolina Piršljin, dobitnica Volonterskog Oskara  za 2012 i Andrea Pandurović Ugrin ispred Volonterskog centra Zagreb. Više možete čuti na: http://rnz.hrt.hr/index

U srijedu 13.3.2013. u našoj školi je gostovala ekipa mreže.tv i snimila zanimljivu reportažu o radu Volonterskog kluba I. gimnazije za emisiju Klincoteka o dobrobiti djece i mladih.
Naši volonteri Marija Gašparović,  Jelena Mandić i Filip Kolaček, učenici 3.c razreda su tom priikom još jedanput uspješno predstavili našu školu  i rad Volonterskog kluba kroz brojne humanitarne akcije poput Kapi dobrote i Slatkiša za djecu Caritasa,   te  kroz nedavne uspjehe voditeljice kluba Marije Gašparović osvajanjem nagrade Luka Ritz i trećeg mjesta na Volonterskom Oskaru za 2012. Ovu zanimljivu reportažu možete pogledati u četvrtak 21.3.2013. u 17.30 na mreži.tv

Na internetskim stranicama Volonterskog centra Zagreb (VCZ) objavljena je volonterska priča Jelene Mandić, učenice 3.c razreda I. gimnazije i članice Volonterskog kluba. Jelena je, kao aktivna volonterka,  od strane škole bila više puta među nagrađenima u kategoriji „Naj-volonter“, a u siječnju ove godine bila je, prvi put predložena, kao jedna od dvoje kandidata, za nagradu VCZ-a Volonterski Oskar 2012.

http://www.vcz.hr/volonteri/crtice-iz-volonterskog-zivota/stvari-se-ne-mijenjaju-same-mijenjamo-ih-mi/

Reakcije medija na humanitarnu akciju Kap dobrote održanu u četvrtak, 14. ožujka 2013.:

http://www.gnkdinamo.hr/kelava-i-halilovi%C4%87-podr%C5%BEali-klaunovedoktore.html

http://www.cropix.hr/index.php?menuid=gallery_cropix&gid=29039

Povodom dojele Volonterskog Oskara učenica Marija Gašparović gostovala je u sljedećim emisijama:

– obrazovnoj emisiji HTV2 „Školski sat“ : snimku možete pogledati ovdje.
– emisiji „Radar“ na  mreža.tv: http://mreza.tv/radar-2/
– radio emisiji HRT Prvi program „Civilno društvo“ 27.2.2012.: http://radio.hrt.hr/aod/dodijeljen-volonterski-oskar/13754/

Također, dala je  intervju za središnje dnevne emisije i portale:
– Dnevnik HTV 1: http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=119&cHash=1
– Dnevnik Nova.tv : http://novatv.dnevnik.hr/
– Portal Civilno društvo.hr: AKTIVIZAM: „Mi mijenjamo svijet“ možete pročitati ovdje.
– Portal Večernji list. hr: http://www.vecernji.hr/zagreb/naj-volonteri-su-nikolina-mislav-marija-clanak-51467

11. prosinca 2012. godine I. gimnazija spominje se na stranicama Caritasa za zbog akcije Volonterskog kluba  „Slatkiši za djecu Caritasa“ . Više na poveznici: http://www.czn.hr/Vijesti/CijelaVijest.aspx?VijestID=812

10. prosinca 2012. godine u emisiji Dobro jutro Hrvatska prikazan  je prilog o akciji Volonterskog kluba I. gimnazije, a možete ga pogledati ovdje: http://djh.hrt.hr/component/content/article/6746-volonterski-klub-i-gimnazije

U  subotu, 20. listopada 2012. učenici i nastavnici I. gimnazije proveli su akciju čišćenja u Parku prirode Medvednica. O akciji oglasio se i Park prirode Medvednica na svojoj web stranici: http://www.pp-medvednica.hr/Medvednica_hr/Medvednica_novosti1.asp#N0500318

Učenici Mariji Gašparović Grad Zagreb je 4. lipnja 2012. dodijelio nagradu Luka Ritz za doprinos u borbi protiv nasilja među vršnjacima. Više informacija pročitajte ovdje: http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/ucenice-paula-i-marija-dobitnice-nagrade-luka-ritz_318323

Jutarnji list analizirao je uspješnost i kvalitetu hrvatskih gimnazija na temelju rezultata postignutih na nacionalnim ispitima i državnim natjecanjima. Na temelju prikupljenih podataka Jutarnji je list u broju od 24. lipnja te u broju od 26. lipnja objavio popis 25 najboljih hrvatskih gimnazija.

Prema istraživanju Jutarnjega lista:

  • Prva je gimnazija najbolja opća gimnazija u Hrvatskoj! (Visoku razinu zadržali su i 2007. i 2008. što tu školu čini najuspješnijom općom gimnazijom u zemlji.”, Jutarnji list br. 3951 od 26. 6. 2009.)
  • Prva je gimnazija peta najbolja gimnazija u zemlji (u konkurenciji svih tipova gimnazija)
Jutarnji list

24. 6. 2009.

Jutarnji list

26. 6. 2009.

za prikaz u punoj veličini kliknite na sliku

U srijedu, 10. lipnja 2009. Večernji list objavio ja članak o Prvoj gimnaziji pod naslovom

NAJBOLJE ŠKOLE – PRVA GIMNAZIJA