Mentalno zdravlje u Prvoj
Projekt "#sherajmoodgovorno" Ispis
Srijeda, 12 Srpanj 2017 07:04

 

Od 15. studenog 2016. godine Prva gimnazija Zagreb uključena je u projekt pod nazivom #sherajmoodgovorno. Osim Prve gimnazije, u projekt su uključene i Srednja škola Novska te Ekonomska i turistička škola Daruvar.

Projekt se provodi u okviru Natječaja Ministarstva socijalne politike i mladih za prijavu projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2016. godini, a nositeljica projekta je organizacija civilnog društva Ženska soba – Centar za seksualna prava.

Opći cilj projekta je suzbijanje seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na društvenim mrežama nad i među djecom i mladima,  dok su specifični ciljevi projekta:

  • informirati djecu i mlade o pojavnim oblicima seksualnog nasilja na društvenim mrežama
  • podići razinu znanja djece i mladih o mehanizmima zaštite i mogućim oblicima pomoći i podrške u slučaju elektroničkog nasilja
  • senzibilizirati djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova o problematici seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na društvenim mrežama te o nužnosti postupanja sukladno obvezujućim Protokolima
  • educirati roditelje o pojavnim oblicima seksualnog nasilja nad društvenim mrežama i mehanizmima zaštite

U okviru projekta planirane su aktivnosti: fokus grupe učenika, poludnevni trening za učenike koji će razviti online kampanju, online kampanja, tisak i distribucija materijala, edukacija za volontere, provedba radionica u partnerskim školama, specijalizirana predavanja za roditelje te odgojno-obrazovne djelatnike kao i javne akcije učenika u lokalnoj zajednici.

Dana 13. veljače 2017. godine u prostoru Ženske sobe održan je prvi sastanak partnerskih organizacija na kojemu su sudjelovale profesorice i stručne suradnice partnerskih škola na projektu. Na sastanku su predstavljene aktivnosti provedene unutar partnerskih škola, sam projekt, donator te projektne aktivnosti. Uslijedio je detaljniji dogovor oko provedbe budućih projektnih aktivnosti te podjela uloga i odgovornosti svake od partnerskih organizacija te Ženske sobe kao nositeljice projekta. Više razgovora bilo je o dobivenim rezultatima u okviru provedenih fokus grupa s učenicama i učenicama triju škola.

Dana 27. ožujka 2017. godine proveden je poludnevni trening za učenike i učenice koji/e će raditi na razvoju online kampanje. Na treningu su obrađene teme elektroničkog nasilja, seksualnog nasilja, uznemiravanja i zlostavljanja na društvenim mrežama te elementi uspješnih online kampanja. Nakon održanog treninga, učenici/e su u suradnji sa svojim mentoricama osmislili poruke i vizuale kampanje.

Od 25. travnja do 5. svibnja 2017. godine u I. gimnaziji održano je šest radionica od strane volonterki Ženske sobe koje su provele radionice s učenicima i učenicama s ciljem prevencije seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na društvenim mrežama.

Nastavak projekta slijedi s početkom nove školske godine 2017./2018..

 
Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti - 15.11.-15.12. Ispis
Srijeda, 16 Studeni 2016 14:06

 

 

23. studenoga 2016. (srijeda) debata učenika I. gimnazije

7. sat - 1.c, 2.b, 2.c,  4.d, 4.e

 

25. studenoga 2016. (petak) debata učenika I. gimnazije

1. sat - 2.d, 3.b, 4.a, 4.c

 

28. studenoga 2016. (ponedjeljak) predavanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo –

mr. sc. Lucija Sabljić, socijalna pedagoginja

7. sat – 1.a, 1.b

 

5. prosinca 2016. (ponedjeljak) prezentacija učenice I. gimnazije – Sara Bajs, 3.b

1. sat – 1.e, 2.a i 2.e

7. sat – 1.a i 1.b

 

7. prosinca 2016. (srijeda) predavanje članice stručnog tima znanstveno-istraživačkog

projekta „Kockanje mladih u Hrvatskoj“

Sanja Radić Bursać, prof., socijalna pedagoginja

1. sat – 1.d, 3.a, 3.d, 4.f

 

12. prosinca 2016. (ponedjeljak) predavanje Filozofskog fakulteta u Zagrebu –

Prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić, psihologinja

1. sat – 1.e, 2.a, 2.e

 

Studeni/prosinac- plivačko natjecanja za Dan škole i utakmice odbojkaškog natjecanja bit će posvećene obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti

 
Kad te boli, moraš reći vol. 2 Ispis
Ponedjeljak, 10 Listopad 2016 06:54

 

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, drugu godinu za redom, inicijativa BoliMe pokrenula je kampanju: Kad te boli, moraš reći vol. 2, koja potiče progovaranje o mentalnom zdravlju mladih. Inicijativa BoliMe, uz potporu Biovege, u suradnji s udrugama CroMSIC (Međunarodna udruga studenata medicine), Ambidekster klub, Igra, Hrabri telefon i Djeca prva, djelovat će na nekoliko platformi kao što su: javna interaktivna instalacija na zagrebačkom Cvjetnom trgu, edukativni video, interaktivne radionice, okrugli stolovi i Facebook aplikacija, a cilj joj je osvijestiti mlade, ali i ostale dobne skupine, o važnosti održavanja mentalne higijene i pravovremenom komuniciranju o narušenom mentalnom zdravlju.

U ponedjeljak, 10. listopada 2016., na Svjetski dan mentalnoga zdravlja, organizirat će se centralno događanje na Cvjetnom trgu u Zagrebu postavljanjem javne interaktivne instalacije, projekt dizajnerice Drage Komparak, kojom se prenosi poruka: Osjećanje je univerzalno ljudsko iskustvo. Čini nam se ponekad da osjećanje predugo traje zato što ne uviđamo odvojivost sebe od emocije. Ti nisi emocija, ti samo osjećaš. Promatraj. U redu je biti tužan, uplašen, sretan, ljut ili zgađen. Ne osuđuj se.

Osim javne interaktivne instalacije kao neposrednog oblika javnog komuniciranja, Inicijativa BoliMe prepoznala je važnost viralnog progovaranja o ovoj temi te je u tu svrhu i ove godine putem videa otvoreno progovorila o brizi za mentalno zdravlje. Video možete pogledati ovdje

Pored instalacije i videa, u Prvoj gimnaziji, Avenija Dubrovnik 36, i prostorijama Teatra Tirena, Kačićeva 36, u tjednu od 10. do 14. listopada, mladi, roditelji i sva zainteresirana javnost moći će polaziti interaktivne radionice na kojima će stručnjaci, iz udruga koje su se priključile Inicijativi BoliMe, tematizirati važnost brige o mentalnom zdravlju.

Tjedan će završiti dvama stručnim okruglim stolovima – u petak, 14. listopada na temu Zaštita i unaprjeđenje mentalnog zdravlja mladih namijenjenom stručnim suradnicima, ravnateljima i nastavnicima u srednjim školama, te u nedjelju, 16. listopada, u Kinu Tuškanac na Konferenciji mladih psihologa Perspektiva na temu Aktivizam u službi mentalnog zdravlja.

 

 


 

 
Odnosi su važni! Ispis
Utorak, 24 Svibanj 2016 07:39

U Tjednu svjesnosti o mentalnom zdravlju (16. - 22. svibnja) Inicijativa BoliMe putem socijalnih mreža pokrenula je javnozdravstvenu kampanju „Odnosi su važni!".

Kampanjom smo željeli osvijestiti potrebu za neprestanim učenjem o tome kako razvijati dobre odnose s drugim ljudima, a sve smo medije i institucije, posebno srednje škole i fakultete u Republici Hrvatskoj potaknuli da podrže kampanju putem svojih socijalnih mreža te materijale učine vidljivima u svojim ustanovama i mediju djelovanja radi svojih zaposlenika, učenika, studenata i javnosti.

Neka ova kampanja bude potvrda spremnosti za brigu o svom mentalnom zdravlju koja će inspirirati i druge!


 
Tjedan svjesnosti o mentalnom zdravlju - Odnosi su važni! Ispis
Utorak, 17 Svibanj 2016 10:20

 

Inicijativa BoliMe – podrška mentalnom zdravlju mladih u Tjednu svjesnosti o mentalnom zdravlju (16. – 22. svibnja) pokreće javnozdravstvenu kampanju ODNOSI SU VAŽNI i poziva sve medije i institucije, posebno srednje škole i fakultete, u Republici Hrvatskoj da je podrže kroz svoje socijalne mreže te učine vidljivima priložene materijale u svojim ustanovama i mediju djelovanja radi svojih zaposlenika, učenika, studenata i javnosti. Veliki doprinos cijeloj zajednici bio bi kada bi se o temi važnosti odnosa na različite načine pisalo i govorilo u medijima ovaj tjedan, i sve iduće.

Poziv za sudjelovanje u kampanji možete preuzeti ovdje, a materijale za kampanju ovdje.


 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

Stranica 1 od 2

Obavijesti

Svečana dodjela maturalnih svjedodžbi

Svečana podjela maturalnih svjedodžbi održat će se 20.7.2017. u 19 sati u kino dvorani Prve gimnazije. Maturanti trebaju doći u školu u 18 sati radi pripreme i fotografiranja (u učionice na prvom katu).

Na svečanu dodjelu maturalnih svjedodžbi pozivaju se članovi obitelji i prijatelji kako bi uveličali događaj te na taj način podijelili zadovoljstvo uspješno završenog školovanja!

Ukoliko je maturantima svjedodžba potrebna ranije ona se već taj dan (20.7.) može podići u referadi od 8.30 do 12h. Svi koji naknadno dižu svjedodžbe također ih mogu naći u referadi škole u vremenu od 8.30 do 12h. 
Prigovori na ocjenjivanje Državne mature

Prigovore na ocjenjivanje možete podnijeti 12.7. u vremenu od 13-15 sati, a u četvrtak 13.7. u vremenu od 10-14 sati u kabinetu 316 na 2. katu. Prigovori se podnose vlastoručnim ispunjavanjem obrasca koji ćete dobiti od profesora Matha u kojem ćete ukratko opisati prigovor.

 
Dopunski rad

Dopunski rad za L.P. (4.c) održat će se prema sljedećem rasporedu:


Dopunski rad iz fizike:

PONEDJELJAK, 21. 8., 9:00  (5 školskih sati)

UTORAK, 22. 8., 9:00 (5 školskih sati)


Dopunski rad iz njemačkog jezika:

SRIJEDA, 23. 8., 10:00  (5 školskih sati)

ČETVRTAK, 24. 8., 10:00 (5 školskih sati)


 
Copyright I.GIMNAZIJA, Joomla templates by SG web hosting, design by vex